Samuelin Poloneesi 45 vuotta

Kuvaus

Tiedote julkaisuvapaa 20.2.2017

SAMUELIN POLONEESI 45 VUOTTA, 10.-12.3.2017 KUOPIO Samuelin Poloneesi 45 vuotta ja 500 pelimannia
- Savolainen kansanmusiikki kajahtaa! ”Meiltähän tämä käyp!”

Muutama viikko enää ja sitten kajahtaa kansanmusiikkia Kuopiosta maailmalle. Kaupunkiin saapuu viitisensataa kansanmusiikin ja -tanssin osaajaa eri puolilta Suomea Samuelin Poloneesi -kansanmusiikkitapahtuman kootessa alan harrastajat ja ammattilaiset yhteen.

Tapahtuman konserteissa Kuopion Musiikkikeskuksessa, kaupungintalon juhlasalissa ja Ravintola Introssa kuullaan suomalaisen kansanmusiikin kiinnostavinta kirjoa, taatun perinteisestä rajoja rikkovaan ja kokeilevaan ohjelmistoon.

Suomen Kansanmusiikkiliiton järjestämä Samuelin Poloneesi on yksi talvikauden suurimpia kansanmusiikkitapahtumia Suomessa. Samuelin Poloneesi järjestetään Kuopiossa yhteistyössä Pohjois-Savon Kansanmusiikkiyhdistyksen ja Kuopion kaupungin kanssa. Samuelin Poloneesi järjestetään Kuopiossa jo kolmatta kertaa (aiemmin vuosina 1987 ja 2003).

Samuelin Poloneesi on suomalaisen kansanmusiikin juhla ja Suomen Kansanmusiikkiliiton päätapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1972 lähtien. Tapahtuman teemoina vuonna 2017 ovat savolainen kansanmusiikki sekä Kaikki laulaa - Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen nimeämä vuoden 2017 teema. Samuelin Poloneesi 45 vuotta on myös osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Savolaisen kansanmusiikin huippunimiä ja pelimanneja esiintyy Samuelin Poloneesissa useita. Samuelin Poloneesin aloittaa perjantaina 10.3. klo 19 Pohjois-Savon kansanmusiikkiyhdistyksen oma konsertti – Meiltähän tämä käyp! Konsertissa musisoi monia savolaisia pelimanneja ja pelimanniryhmiä mm. Kuopion pelimannit, Mahottomat, Menevät mimmit, Nilsiän pussihousukerho ja Tuulesta Viis’.
Samuelin Poloneesi 45 vuotta -tapahtuman isäntäkaupungin pelimanniryhmä Kuopion pelimannit on alueellaan suurimpia kansanmusiikin harrastajaryhmiä. Mukana on noin parikymmentä soittajaa. Kuopion pelimannit on perustettu 1970-luvulla ja ryhmän pitkäaikainen johtaja on Veijo Kaismala. Toinen samanikäinen pohjoissavolainen ryhmä on Leppävirran pelimannit, jota johtaa Jukka Suominen. Molemmat ryhmät ovat vierailleet aktiivisesti joka kesä mm. Kaustinen Folk Music Festivaaleilla ja olleet aktiivisia kansanmusiikkitoiminnassa valtakunnallisesti.

Samuelin Poloneesin kuopiolainen isäntä Pohjois-Savon kansanmusiikkiyhdistys on perustettu 1973. Yhdistys on ollut aktiivinen savolaisen kansanmusiikin kokoaja. Se on mm. julkaissut nuottikirjat Pelimannisäveliä Pohjois-Savosta osat 1-7 ja Ierikan viulupolkka - mestaripelimanni Erkki Vepsäläisen sävellyksiä. Äänitteitä on julkaistu kaksi: Pelimannisäveliä Pohjois-Savosta soitettuna (2003) ja Tuuren Perillisten Satakielen polkka (2014) joka on yhdistyksen 40-vuotisjuhlajulkaisu. Jäsenmäärä yhdistyksessä on nykyään n. 60.

Kansanlaulujen ja pelimannisävelmien keräys alkoi Savossa 1800-luvulla voimakkaasti mm. Leppävirralta, Rantasalmelta, Puumalasta ja Pielavedeltä. 1800-luvun puolivälissä Pielavedellä suosittuja sävelmiä soittivat Kiljanderit. 1800-luvun lopulla suosituimpia savolaisia pelimanneja olivat Siilinjärveläinen Roaska Tuovinen ja sisäsavolainen Juokki Nousiainen. Toisen maailmansodan jälkeen Ahti Sonninen tallensi paljon materiaalia keiteleläiseltä Optatus Raatikaiselta. Sävelmistöön tallennettiin paljon rimppoja eli masurkkoja sekä polkkia.

Mestaripelimanni on arvonimi, jonka myöntää Kaustinen Folk Music Festival (Kaustisen kansanmusiikkijuhlat) henkilölle, joka perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla merkittävillä ansioillaan on edistänyt kansanmusiikkiharrastusta. Mestaripelimannin arvonimiä on myönnetty vuodesta 1970 lähtien ja tähän mennessä Savoon niitä on myönnetty viisi kertaa. (www.kaustinen.net/ohjelma-ja-artistit/mestaripelimannit).

1970 Tuure Niskanen (viulu), Pielavesi
1988 Antti Kämäräinen (haitarit ja huuliharppu), Kiuruvesi
1994 Erkki Vepsäläinen (viulu, mandoliini), Varkaus
1999 Klaudia Vonkkanen (kansanlaulu), Varkaus
2001 Kalevi Kainulainen (hanuri), Lapinlahti

Tuure Niskanen oli ensimmäisten nimettyjen mestaripelimannien joukossa vuonna 1970. Tuuren soittotyyliä on kuvattu omaleimaiseksi ja kepeäksi. Savolaisuutta sävelkuvissa katsottiin edustavan mitä moninaisemmilla koristeilla kulkevat melodia-aiheet. Näin sävel kulkee notkeana kuin savolaisen leppoisa huulenheitto (Janka-Murros, Anna: Tuure Niskasen nuottikirja v. 2014). Tuuren perintöä jatkamaan perustettiin vuonna 1979 Tuuren sottiisi -tapahtuma Pielavedelle. Samuelin Poloneesi 45 vuotta -pääjuhlassa Tuuren musiikkia esittää Tuuren perilliset -yhtye.

Samuelin Poloneesi 45 vuotta -pääjuhlassa saamme kuulla myös kahden elossa olevan savolaisen mestaripelimannin Kalevi Kainulaisen ja Erkki Vepsäläisen tuotantoa. Kalevi esiintyy lapinlahtelaisen Kaskikuusen pelimannien kanssa, Erkin musiikkia esittävät Kuopion ja Leppävirran pelimannit yhdessä.

Kalevi Kainulaisen sävellyksiä on kuultavissa mm. levyillä Kaskikuusen pelimannit: On aika laulun (2016), Säveliä korven kätköistä (2011). Kainulaisen sävelmistä on julkaistu yhteensä kahdeksan nuottikirjaa. Erkki Vepsäläisen sävellyksiä on kuultavissa mm. äänitteellä Leppävirran pelimannit: Ierikan viulupolkka (2012). Vepsäläisen sävelmistä on julkaistu nuottikirja Ierikan viulupolkka (2000), jossa on sata Erkin sävelmää.

Savossa on kaksi Oltermanni -arvon haltijaa. Suomen Kansanmusiikkiliiton oltermannin arvo voidaan myöntää yhdelle kansanmusiikin taitajalle, perinteen siirtäjälle ja säilyttäjälle maakunnassa. Erityissoitinjäsenjärjestöt voivat nimetä oman oltermanninsa. Arvo on elinikäinen.

Pohjois-Savo: Erkki Vepsäläinen, Varkaus
Ylä-Savo: Pertti Malinen, Iisalmi

Pertti Malinen soittaa pääosin kontrabassoa vaikuttaen Ylä-Savon pelimanneissa ja Sonkajärven pelimanneissa. Malinen soittaa Samuelin Poloneesissa Kuopiossa Ylä-Savon pelimannien mukana.

Samuelin Poloneesin Pelimanniparaatissa lauantaina klo 15 kuullaan eri maakuntien suosituimpia pelimannisävelmiä. Konsertissa esiintyy mm. kansanlaulaja Anneli Valta-Lisistsin Lapinlahdelta, joka esittää perinteisiä savolaisia kansanlauluja, oikeaa aksenttia ja huumoria unohtamatta. Anneli voitti vuonna 2002 Savonlinnassa murteella puhumisen SM-kilpailut, vuonna 2005 savonmurteellapuhumisen kilpailun ja vuonna 2011 Lapinlahdella karjankutsuhuudon SM-kilpailut.

Varpaisjärveläinen laulaja-lauluntekijä Faarao Pirttikankaana tunnettu Pekka Pirttikangas esiintyy soolona Samuelin Poloneesin klubilla lauantaina Ravintola Intorssa sekä sunnuntain pääjuhlassa. Faarao Pirttikankaan musiikissa kättä paiskaavat maailmanlaajuiset musiikkiperinteet merten takaa ja uppiniskainen metsäsuomalaisuus. Vuodesta 1998 aktiivisena ollut Faarao on saavuttanut lukuisilla projekteillaan kriitikoiden kiitosta ja jonkinlaista kulttusuosiota yhdistellessään delta bluesia, gospelia, etiopialaista jatsia ja muita mustan musiikin lajeja suomalaiseen tarinointiinsa. Faarao Pirttikangas ja hänen yhtyeensä Kuhmalahden Nubialaiset julkaisi viime vuonna uusimman levynsä Papyloonin Barbeque.

Kuopiossa harrastetaan myös kansantanssia ja Samuelin Poloneesi 45 vuotta -pääjuhlassa sunnuntaina esiintyy kuopiolainen kansantanssiryhmä Kasareikka. Ryhmä on Kuopion tanhuujien nuorten ja aikuisten ryhmä, jota ohjaa Markku Ryynänen. Kasareikka on vieraillut Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Afrikassa.

Uusi ja mielenkiintoinen savolainen kansanmusiikkiyhtye Etiäinen esiintyy Samuelin Polonesi 45 vuotta -pääjuhlassa sunnuntaina. Yhtye nousi lavalle ensimmäisen kerran vuoden 2016 Siilifolkissa työnimellä Savon tähdet. Vuoden 2017 alusta yhtye muutti nimensä Etiäiseksi, joka Savon murteessa se merkitsee jonkin sorttista ennakkoaavistusta. Etiäinen on kansanmusiikin ammattilaisista (Petri Makkonen, Riitta Väisänen, Petra Lisistsin-Mantere, Anna ja Antti Janka-Murros) koostuva yhtye. Kaikki viisi jäsentä ovat Savossa syntyneitä ja opiskeluiden jälkeen kotiseudulleen Savoon palanneita. Kaikki heistä myös opettavat musiikkia tahoillaan mm. Iisalmi, Kuopion konservatorio, Kuopion kansalaisopisto ja Janka-Murrokset ovat Siilifolkin tuottajia. Yhtyeenä Etiäinen haluaa tuoda esille perinteistä savolaista kansanmusiikkia, yhtyeen jäsenten omaa säveltuotantoa sekä sitä virtuositeettia, jota kansanmusiikki kaipaa. Yhtyeessä soi viulu, hanuri, mandoliini ja basso. Kaikki myös laulavat. Näiden kansanmusiikin ammattilaisten panos on merkittävä Savon alueen kansanmusiikin harrastajakentässä ja tämä seikka näkyy myös Samuelin Poloneesiin saapuvien savolaisten esiintyjäryhmien runsaassa määrässä.

Samuelin Poloneesissa esiintyviä muita savolaisia pelimanneja ja kansanmusiikkiryhmiä:

Pelismannit, Siilinjärven kansalaisopiston kamu-ryhmä
Tuulesta Viis’ -laulu ja soitinyhtye Kuopio/Siilinjärvi/Leppävirta
Kansanmusiikkiryhmä Mahottomat, Lapinlahti
Anneli Valta-Lisitsin, Lapinlahti
Kaari U1 ja Spelimannit, Juuka
Ylä-Savon pelimannit ja laulajat, Iisalmi
Pieksän peliamnnit, Pieksämäki
Nilsiän pussihousukerho, Nilsiä
Menevät Mimmit, Kuopio
Idän lokarit, Siilinjärvi
Kansanlauluyhtye iLo, Kuopio ja Siilinjärvi
Soitinyhtye Savonia, Kuopio
Warkauden ukuleleorkesteri – WAU, Varkaus
Antti Heikkinen ja Nyhtöpelimanni, Kuopio
Kuopion Konservatorion muskarilaiset, Kuopio
Varpaisjärven, Rautavaaran ja Nilsiän kirkkokuorot

Liput Musiikkikeskuksen konsertteihin:
Kuopion Musiikkikeskus, www.kuopionmusiikkikeskus.fi, puh. 0600 96100 (1,98 €/min.+pvm) tai 
Lippupiste www.lippupiste.fi, puh. 0600 900 900 (1,98 €/min+pvm).

Lisätietoja:
Suomen Kansanmusiikkiliitto, Pauliina Pajala p. 044 738 1933, tuottaja@kansanmusiikkiliitto.fi
Kotisivut: www.kansanmusiikkiliitto.fi/samuelinpoloneesi

Medialle: www.kansanmusiikkiliitto.fi/poloneesi_kuopio_medialle

Facebook: www.facebook.com/events/1138956419529225/

Suomi 100: www.suomifinland100.fi/project/suomi-100-vuotta-samuelin-poloneesi-45-vuotta/

Tervetuloa nauttimaan Samuelin Poloneesin iloisesta tunnelmasta! 

SAMUELIN POLONEESI 45 VUOTTA OHJELMA 

10.3. PERJANTAI

klo 19 Meiltähän tämä käyp! Savolaisten pelimannien kansanmusiikki-ilta.
Paikka: Kuopion kaupungintalon juhlasali, Tulliportinkatu 31, Kuopio. Liput 5 €, ovelta.

klo 21 Poloneesiklubi & jamit
Paikka: Ravintola Intro, Kauppakatu 20, Kuopio. Vapaa pääsy.

11.3. LAUANTAI

klo 10-11 Samuelin Poloneesi lastenkonsertti: Klovni Elviira ja Mukulele
Paikka: Kamarimusiikkisali, Kuopion Musiikkieskus, Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio.
Liput: Lippupiste: 6,50€, Kuopion Musiikkikeskus: 7€, perhelippu 17€ (2 aikuista + 2 lasta). Perhelippu myynnissä vain Kuopion Musiikkikeskuksen ja Kuopion kaupunginteatterin lippukassoilla ja Kuopio Infossa.

klo 10-14 Kansanmusiikkia kaupunkiin!
Pelimannit jalkautuvat Kuopion kaupungille soiton ja laulun merkeissä! Mm. kirjasto ja kauppakeskukset sekä vanhainkodit.

Klo 11-13.30 Soiva kierros Korttelimuseossa 
Paikka: Korttelimuseo, Kirkkokatu 22. Liput: 4€, museolta

klo 12 Pelimannimerkkien suoristustilaisuus – kultaa, hopeaa ja pronssia!
Paikka: Valohalli, Kuopion Musiikkieskus, Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio.

klo 15-17 Pelimanniparaati – satavuotiaan Suomen kansanmusiikin läpileikkaus ja maakuntien suosituimmat pelimannisävelmät 
Paikka: Kamarimusiikkisali, Kuopion Musiikkieskus, Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio.
Liput: Lippupiste: 11,50/6,50€, Kuopion Musiikkikeskus: 12/7€.

klo 17.30-18.30 Kirkkokonsertti: Friikoolin messu.
Paikka: Kuopion tuomiokirkko, Vuorikatu 17, Kuopio. Vapaa pääsy.

Klo 19 Aija Puurtinen ja Rytmiraide Allstars & Vieno Kekkonen ja Pekka Pentikäisen kvartetti
Paikka: Konserttissali, Kuopion Musiikkieskus, Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio.
Liput: Lippupiste: 19,50/13,50€, S-etukortilla: 17,50/11,50€,
Kuopion Musiikkikeskus: 19/14€, S-etukortilla: 17/12€.

klo 21-23 Iltakonsertin tanssijatkot – pelimannitanssit jalalla koreasti!
Paikka: Valohalli, Kuopion Musiikkieskus, Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio. Vapaa pääsy.

klo 21 Poloneesiklubi & jamit
Paikka: Ravintola Intro, Kauppakatu 20, Kuopio. Vapaa pääsy.

12.3. SUNNUNTAI

klo 10 Kansanlaulukirkko Vapaa pääsy. Yhteistyössä Kuopion Tuomiokirkkoseurakunta.

klo 12-12.45 Aulat soi!
Paikka: Valohalli, Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio. Vapaa pääsy.

klo 13-15 Samuelin Poloneesi 45 vuotta -pääjuhla. Samuelin Poloneesi on valtakunnallinen suomalaisen kansanmusiikin juhla – jo vuodesta 1972 lähtien!
Paikka: Konserttissali, Kuopion Musiikkieskus, Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio.
Liput: Lippupiste: 17,50/11,50€, S-etukortilla: 14,50/9,50€, Kuopion Musiikkikeskus: 17/12€, S-etukortilla: 15/10€.