KamuKanta käynnistää Tanssituvat kaupungeissa

 

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen Tanssitupa-hanke käynnistyy tänä syksynä eri puolilla Suomea. Ensimmäiset tanssituvat alkavat Oulussa, Joensuussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Tanssituvat käynnistetään Museoviraston tuella, aineettoman kulttuuriperinnön yhteistyö- ja kehittämishankkeena. Hanke kerää alueiden kansanomaisen paritanssin ja tanssisoiton aktiivit yhteen ja tukee heitä vapaan tanssin Tanssituvat-toiminnan aloittamisessa neljässä kaupungissa. Mentorina hankkeessa toimii Kansantanssijamikollektiivi Kataja ry, jonka toimijat ovat järjestäneet vapaan kansanparitanssin tapahtumia vuodesta 2001. 

Hankkeessa luodaan myös kansanomaisen paritanssin ja tanssisoiton verkosto kaikille aiheen parissa toimiville.

Lue hankkeesta lisää tästä tiedotteesta: KamuKanta Tanssituvat Tiedote 2024-10

Kansanomainen paritanssi ja tanssisoitto valittiin elävän perinnön kansalliseen luetteloon 9.10.2023. Taustalla on Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, jonka Suomi ratifioi vuonna 2013. Luettelointi on työkalu, jonka avulla voidaan tunnistaa, kuvata ja välittää tietoa elävästä perinteestä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt Elävän perinnön kansalliseen luetteloon yhteensä 86 kohdetta. Kansallisen luettelon taustalla on Elävän perinnön wikiluettelo, johon on jatkuva haku. Wikiluettelossa on mukana jo 240 artikkelia yli 400 toimijataholta kuudella eri kielellä. 

Päivitetty 14.10. Jyväskylän vahvistuttua 4. kaupungiksi.