Kurkela, Vesa & Tikka, Marko (toim.): Suomalaisen harmonikan historia

Kuvaus

Suomalaisen harmonikan historian ensimmäinen kattava kokonaisesitys kokoaa yhteen niin harmonikan rakentamisen, opetuksen, ohjelmiston ja soittajien 150-vuotisen kulttuurihistorian Suomessa.

Kirjan ovat toimittaneet Vesa Kurkela, joka on musiikinhistorian professori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta ja Marko Tikka, historiantutkija ja Suomen historian dosentti Tampereen yliopistosta.

Teoksen kirjoittajat ovat aihepiirinsä parhaita asiantuntijoita Suomessa: Mika Huusari on jazzhanuristi ja jazzharmonikan historian asiantuntija Kotkasta, Helka Kymäläinen harmonikansoiton lehtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, Markku Lepistö tohtorikoulutettava Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta ja myös esiintyvä harmonikkataiteilija, Viljo Mannerjoki harmonikanrakentaja ja harmonikkaan erikoistuneen Vapaalehdykkä-sivuston perustaja Naantalista, Rauno Nieminen FT, kansansoitinten tutkija, soitinrakennuksen opettaja ja soitinrakentaja Ikaalisista, Matti Rantanen harmonikansoiton lehtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, Toivo Tamminen suomalaisen harmonikkamusiikin asiantuntija Riihimäeltä ja Mikko Vanhasalo yliopistonlehtori ja tutkija Tampereen yliopistosta.

Suomalaisen harmonikan historia kertoo harmonikan varhaisvaiheet maailmalla ja Suomen suuriruhtinaskunnassa, esittelee ensimmäisen harmonikalla meillä konsertoineen Martin Paulin, kertoo kaikkien aikakausien suomalaisista mestarisoittajista, kuvailee harmonikalla meillä levytetyn musiikin ja tarkastelee harmonikan roolia Suomi-iskelmässä ja jazzissa. Kirjassa kuvataan myös harmonikan valmistamisen historia Suomessa: varmuudella tiedetään Suomessa valmistetun harmonikkoja 140 vuoden ajan, ja 1930-luvulla maassamme toimi jopa kolme harmonikkatehdasta. Teoksessa valotetaan harmonikan opettamisen historiaa ja harmonikkaa klassisessa musiikissa. Harmonikansoiton opettamisen historia alkaa jo 1880-luvulta. Harmonikan pääsy musiikkiopistoihin ja Sibelius-Akatemiaan saa teoksessa ensimmäisen laajan kuvauksensa. Teoksessa luodaan katsaus harmonikalle meillä sävellettyyn klassiseen musiikkiin ja kuvataan henkilökuvin keskeisimmät maailmanmusiikin harmonikan taitajat.