Tunnustukset

ELÄKÖÖN FOLK! -GAALA

Folklandia-risteilyllä järjestettävässä Eläköön Folk! -gaalassa 13.1.2023 Baltic Princess -aluksella palkittiin kansanmusiikin, kansantanssin sekä maailmanmusiikin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita. Lisäksi Risteys-palkinto jaettiin Etnosoi! -festivaalin yhteydessä syksyllä 2022.

Eläköön Folk! -gaalaan liitettiin vuonna 2022 aiemmin itsenäisenä tilaisuutena järjestetyn Etnogaalan tunnustuksia, eikä erillistä Etnogaalaa enää järjestetä. Kaikki Etnogaalan tunnustukset eivät mahtuneet kerralla mukaan ja niitä vuorotellaan vuosien välillä.

Eläköön Folk! -gaala kuuluu “Yhdessä Folkin Aallonharjalla” -kokonaisuuteen,  jonka muodostavat FolkForum-seminaari 13.1., Folklandia 13.-14.1. sekä mahdolliset muut tilaisuudet tuona viikonloppuna.

 

EHDOKKAAT, VOITTAJIEN VALINTA JA PALKINNOT

Yleisö voi ehdottaa palkinnon saajaa kuudessa eri palkintokategoriassa, joista palkintojen myöntäjien asettamat raadit valitsevat palkintojen saajat. Risteys-palkinnon saajaksi ja Vuoden Wäinöksi voi lisäksi raadit asettaa muita ehdokkaita. Voittajat julkistetaan Eläköön Folk! -gaalassa 13.1.2023 Baltic Princess -aluksella, paitsi Risteys-palkinto jaetaan jo syksyllä 2022 Etnosoi! -festivaalin yhteydessä.

RAADIT

Risteys-palkinnon valitsee Maailman musiikin keskuksen nimeämä raati. Vuoden musiikintekijän valitsee Suomen musiikintekijät ry:n asettama raati. Vuoden tulokkaan sekä Vuoden tanssintekijän valitsee KEK:in hallituksen asettama raati. Vuoden Wäinön valitsee KEK:in hallitus sekä Vuoden tanssiteko -palkinnon saajan valitsee Suomen Nuorisoseurojen hallitus mestarikansantanssija Antti Savilammen esityksestä.

PALKINNOT

Risteys-palkinto / Intersection Award / Korsningspriset

Risteys-palkinnon saaja on henkilö, ryhmä, yhteisö tai taho, joka toiminnallaan edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin. Palkinnon myöntää Maailman musiikin keskus.

Vuoden kansanmusiikkitekijä / Folk Music Creator Of The Year / Årets Folkmusikskapare

Vuoden kansanmusiikkitekijä on säveltäjä tai sanoittaja, joka on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään. Palkinnon myöntää Suomen musiikintekijät ry.

Vuoden tanssiteko /Dance Act Of The Year

Vuoden tanssiteko -palkinnon voi saada henkilö, yhteisö tai tapahtuma, joka on tehnyt vuoden aikana merkittävän teon kansantanssin tunnettavuuden hyväksi ja edistänyt toiminnallaan kansantanssin leviämistä. Tanssiteko voi olla rohkea avaus, joka on aiheuttanut keskustelua. Se voi olla ennakkoluuloton, uusi toiminnan muoto tai se voi olla asia, joka on saanut ihmiset tanssimaan. Palkinnon myöntää Suomen Nuorisoseurat.

Vuoden tanssintekijä / Dance Creator Of The Year / Årets dansskapare

Vuoden tanssintekijän työ näkyy monipuolisesti kansantanssin kentällä ja laajemminkin. Hän arvostaa perinteitä, mutta pelotta luo uutta ja rikkoo rajoja. Palkinnon myöntää Kansanmusiiki ja Kansantanssin Edistämiskeskus.

Vuoden tulokas / New Comer Of The Year / Årets nykomling

Vuoden tulokas on ottanut rohkeasti tilansa uutena tekijänä kansanmusiikin ja/tai kansantanssin alalla. Palkinnon myöntää Kansanmusiiki ja Kansantanssin Edistämiskeskus.

Vuoden Wäinö

Vuoden Wäinöksi nimetään vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai esimerkiksi merkittävästä innovaatiosta alalla. Tunnustus liittyy kansanmusiikin ja kansantanssin alalla olevaan yleisteemaan, joka on vuonna 2022 Menuetti. Palkinnon myöntää Kansanmusiiki ja Kansantanssin Edistämiskeskus.

Muut tunnustukset

Lisäksi Eläköön Folk! -gaalassa julkistetaan Vuoden nuori pelimanni, Vuoden kansanmusiikkilevy, Kaustisen vuoden yhtye, Nuorisoseurojen vuoden ohjaajat ja Kanteletunnustus.

Eläköön Folk! -gaalan järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen ja Folklandian taustajärjestäjien kanssa.

Toimi näin (Ehdostusten antaminen on päättynyt)

Jätä ehdotuksesi palkinnon saajista 21.8.2022 mennessä oheisen linkin kautta.

Annetut ehdotukset päivitetään tästä linkistä avautuvalle sivustolle viikottain.

Voit ehdottaa suosikkiasi, vaikka se jo löytyisi listalta. Ehdotusten määrät eivät suoraan vaikuta raatien päätöksiin, mutta voivat perustelujen kanssa antaa hyvää osviittaa päätöksien tueksi.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi

Folklandiaan liittyvät kyselyt:

info@sottiisi.net
folklandia.fi