Tunnustukset

ILMIANNA ELÄKÖÖN FOLK! -GAALASSA PALKITTAVIA TEKIJÖITÄ

Folklandia-risteilyllä järjestettävässä Eläköön Folk! -gaalassa 7.1.2022 Silja Europalla palkitaan kansanmusiikin, kansantanssin sekä maailmanmusiikin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita.

Eläköön Folk! -gaalaan yhdistyy aiemmin vuosina 2017, 2019 ja 2020 itsenäisenä tilaisuutena järjestetyn Etnogaalan tunnustuksia, eikä erillistä Etnogaalaa järjestetä vuonna 2022.

Eläköön Folk! -gaala kuuluu “Yhdessä Folkin Aallonharjalla” -kokonaisuuteen,  jonka muodostavat FolkForum-seminaari 7.1., Folklandia 7.-8.1. sekä 8.1.2022 Folklandian jatkot.

EHDOKKAAT, VOITTAJIEN VALINTA JA PALKINNOT

Yleisö voi ehdottaa palkinnon saajaa viidessä eri palkintokategoriassa, joista palkintojen myöntäjien asettamat raadit valitsevat palkintojen saajat. Voittajat julkistetaan Eläköön Folk! -gaalassa 7.1.2022 Silja Europalla.

RAADIT

Risteys-palkinnon valitsee Maailman musiikin keskuksen nimeämä raati. Vuoden musiikintekijän valitsee Suomen musiikintekijät ry:n asettama raati.

Vuoden artistin valitsee Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen (KEK) nimeämä raati, Vuoden Wäinön valitsee KEK:in hallitus sekä Vuoden tanssiteko -palkinnon saajan valitsee Suomen Nuorisoseurojen hallitus mestarikansantanssija Antti Savilammen esityksestä.

PALKINNOT

Risteys-palkinto / Intersection Award / Korsningspriset

Risteys-palkinnon saaja on henkilö, ryhmä, yhteisö tai taho, joka toiminnallaan edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin. Palkinnon myöntää Maailman musiikin keskus.

Vuoden artisti / Artist of the year / Årets artist

Vuoden artisti on valovoimainen solisti tai ryhmä, joka on herättänyt huomiota kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä.

Vuoden kansanmusiikkitekijä / Folk Music Creator Of The Year / Årets Folkmusikskapare

Vuoden kansanmusiikkitekijä on säveltäjä tai sanoittaja, joka on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään. Palkinnon myöntää Suomen musiikintekijät ry.

Vuoden tanssiteko

Vuoden tanssiteko -palkinnon voi saada henkilö, yhteisö tai tapahtuma, joka on tehnyt vuoden aikana merkittävän teon kansantanssin tunnettavuuden hyväksi ja edistänyt toiminnallaan kansantanssin leviämistä. Tanssiteko voi olla rohkea avaus, joka on aiheuttanut keskustelua. Se voi olla ennakkoluuloton, uusi toiminnan muoto tai se voi olla asia, joka on saanut ihmiset tanssimaan. Palkinnon myöntää Suomen Nuorisoseurat.

Vuoden Wäinö

Vuoden Wäinöksi nimetään vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai esimerkiksi merkittävästä innovaatiosta alalla. Tunnustus liittyy kansanmusiikin ja kansantanssin alalla olevaan yleisteemaan, joka oli vuonna 2021 Pohjoisilla Poluilla. Vuoden Wäinön valitsee Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen hallitus esitysten perusteella. Vuoden Wäinöjä on valittu vuodesta 2006.

Lisäksi Eläköön Folk! -gaalassa julkistetaan lisäksi Vuoden nuori pelimanni, Vuoden kansanmusiikkilevy, Kaustisen vuoden yhtye, Nuorisoseurojen vuoden ohjaajat ja Kanteletunnustus.

Eläköön Folk! -gaalan järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen ja Folklandian taustajärjestäjien kanssa.

Toimi näin

Jätä ehdotuksesi palkinnon saajista 10.10.2021 mennessä oheisen linkin kautta: https://bit.ly/elakoonfolkehdotukset2022

Annetut ehdotukset päivitetään tälle sivustolle päivittäin.

Voit ehdottaa suosikkiasi, vaikka se jo löytyisi listalta. Ehdotusten määrät eivät suoraan vaikuta raatien päätöksiin, mutta voivat perustelujen kanssa antaa hyvää osviittaa päätöksien tueksi.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi

Folklandiaan liittyvät kyselyt:

info@sottiisi.net
folklandia.fi