Armas: Metsästä kuuluu

Kuvaus

Sata vuotta sitten, kesä-heinäkuun vaihteessa 1914, ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä, nuori 24-vuotias musiikkitieteen opiskelija ja Helsingin orkesterin alttoviulunsoittaja Armas Otto Väisänen kulki Suomenlahden eteläpuolella Inkerinmaan kylissä. Hänellä oli sadan markan apuraha soitinsävelmien tallentamiseen. Viikossa niitä kertyi kymmenestä kylästä kolmeltakymmeneltä esittäjältä satakyysikymmentä! Merkillinen kokoelma vanhakantaisia sävelmiä! Mutta Väisänen oliskin Suomen etevin kansanmusiikintutkija ja hänellä oli asiantuntevat oppaat. Vain Inkerinmaalla kuuli enää paimenten puhaltimia kylisää ja laitumilla. Tansseissa sielläkin soivat jo haitari ja balalaikka.

Matkan ainutkertaiset tulokset on julkaistu Karjasoitto-nimellä sekä nuotteina, kertomuksina ja valokuvina (1985) että äänitteinä (1990). Ne kannattaa hankkia jos haluaa tietää tämän äänitteen taustasta.

Armas-yhtyeen Metsästä kuuluu johdattaa kuulijansa retkelle halki laitumien, usvaisten metsälampien rannoille, öiseen metsään ja kasteisille niityille auringonnousun aikaan, tantsuihin ja kyläkeinulle. Seuraa puisen sarven eli lulletin ääntä ja heittäydy äänimatkalle!

Muusikot:

Olli Kari - haitari, puhaltimet, laulu
Samuli Karjalainen - kielisoittimet, puhaltimet, laulu
Mimmi Laaksonen - puhaltimet, harmooni, laulu
Kirsi Ojala - puhaltimet, udu, laulu
Kirsi Vinkki - viulu, alttoviulu, jouhikko, puhaltimet, laulu

Tantsun päälle / Tsizik / Liekku / Matsästä kuuluu / Haluvirsi / Saksina / Frantsuksen matkassa / Hallee soitto / Vassili / Lintuseni