Brandliljor och Eldsjälar

Kuvaus

Désirée Saarela & Triskel vie kuuntelijan tällä kertaa aikamatkalle sekä Suomen sisällissotaan että toiseen maailmansotaan ja esimerkiksi siirtolaistarinan voimalla 1930-luvun Pohjanmaalta, Kvevlaxin kylästä, 1950-luvun New Yorkiin, Manhattanille. Laulujen tarinat perustuvat kaikki tositapahtumiin eri suomenruotsalaisten naisten kokemana ja kertomana. Ne ovat osa Suomen historiaa, ja niissä kuulu naisen ääni. Millaista oli elää aikana, jolloin naisen asema oli niin erilainen kuin tänä päivänä? Mitä oikein tapahtui kotirintamalla, kun melkein kaikki miehet olivat sodassa? Laulut, joiden tarinat ovat hyvin voimakkaita ja monesti myös hyvin rankkoja, kuuluu kuitenkin kaikki se toivo, voima ja periksiantamattomuus, joka yhdistää näitä naisia ja heidän kertomuksiaan. He eivät koskaan antaneet periksi vaan jatkoivat eteenpäin ja taistelivat koko ajan kohti parempaa huomispäivää. Désirée kirjoittaa lauluja niin ruotsiksi kuin englanniksikin, mutta kyseinen konserttikokonaisuus ja uuden albumin kappaleet ovat kaikki ruotsiksi. Samuli ja Kirsi tuovat yhtyeen musiikkiin oman mausteensa monipuolisen soittimiston ja sovitusten kautta. Yhtyeeseen kuuluvat kesästä 2020 myös basisti Roger Bäck ja rumpali Oskari Lehtonen, ja he ovat mukana myös uudella albumilla ja konserttikokonaisuudessa. Jos lyhyesti haluaa kuvata yhtyeen uutta materiaalia voi siteraata ääniteknikkoa Martin Kantolaa, joka myös äänitti uuden albumin: “Evert Taube meets Led Zeppelin”. Désirée Saarela & Triskel: Désirée Saarela – laulu, kitarat Kirsi Vinkki – viulu, alttoviulu, harmooni, jouhikko, laulu Samuli Karjalainen – kitara, ääni- ja efektimaisemat, huilu, perkussiot, laulu Roger Bäck – Kontrabasso, laulu Oskari Lehtonen – Rummut, perkussiot, laulu

Shortly in English

The listener is taken to times such as the beginning of the 20th century, Finland’s civil war and the second world war, and is given a glimpse of what it was to live back then, all from a woman’s point of view and from the minority perspective of the Finland-Swedes. Follow Désirée Saarela & Triskel’s musical journey through history as it is reflected in the present moment through an interesting mix of storytelling and different landscapes of sound from the Finland-Swedish and Finnish soundworld.

Kort på Svenska

Skivalbumets sånger baserar sig på sanna historier berättade av olika finlandssvenska kvinnor som levt genom tiden. Lyssnaren förs tillbaka t.ex. till början av 1900- talet, Finlands inbördeskrig och andra världskriget och ges en uppfattning om hur det var att leva då ur ett kvinnoperspektiv. På albumet finns även tre sånger som är helt och hållet baserade på upplevelser från dagens verklighet. Följ med på Désirée Saarela & Triskels musikaliska resa genom historien och hur berättelserna kan återspeglas i nuet genom en intressant blandning av berättande och otroliga ljudvärldar som femmannabandet skapar tillsammans. Sångerna blir till moderna skillingtryck eller om man så vill säga gripande sångdokumentärer.