Hannu Kella & Timo Alakotila: Mingled Years

Kuvaus

Hannu Kella & Timo Alakotila: Mingled Years                          
Keino Production Ltd., KPXCD001
Virallinen julkaisupäivä 12.1.2019

 

Säveltäjät, harmonikkataiteilija Hannu Kella ja pianisti Timo Alakotila, ovat työstäneet albumillisen säveltämäänsä musiikkia. Nykykansanmusiikin genressä mittava, toistakymmentä muusikkoa, jousikvartetin ja kuoron sisältänyt projekti, on nyt valmis julkaistavaksi Mingled Years -albumina 12.1.2019.

Idea yhteisestä levystä syntyi, kun Kella ja Alakotila keskustelivat vuonna 2005 Oriveden kurssipäivillä molempien laajasta tuotannosta niin teatterin, elokuvien kuin tanssiprojektienkin parissa. Mingled years sisältää laajan spektrin taiteilijoiden vanhempia ja uudempia sävellyksiä. Mukaan mahtui myös pari varta vasten levylle sävellettyä kappaletta.

”Tuotimme ja sovitimme musiikin ja jopa sävelsimme kaksi kappaletta yhdessä. Soittamalla ja kokeilemalla sävelmät saivat muotonsa. Vuorotellen täydensimme ja muokkasimme sävellyksiä - yhteistyömme toimi erittäin hyvin”, kertoo Hannu Kella. Timo Alakotila lisää: ”Yhteistyö perustuu luottamukselle. Meillä on myös samantapainen sävelkieli, joten kummankin ideat oli helppo hyväksyä puolin ja toisin.” Levyllä kuullaankin melkoista virtuoottista rytmiikkaa sekä sävelten ilottelua ja maalailua. Yhteiset sävellykset ovat Arctic Halo ja Kuma.

Levyä valmisteltiin pitkään, sillä molemmat muusikot ovat tahoillaan kiireisiä. Sekä Timo Alakotilaa että Hannu Kellaa työllistävät sävellys- ja sovitustilaukset, omat kokoonpanot vievät kiertueille ja muusikoiden taiteellista johtajuutta tarvitaan erilaisissa tapahtumissa ja projekteissa. ”Hauska anekdootti on, että tuolla levyllä on esimerkiksi Minglewaltz, jonka sävelsin ystäväni 40-vuotisjuhlaan, mutta hän ehti jo täyttää 50, ennen kuin sävellys vihdoin saatiin levylle”, naurahtaa Kella projektin venymistä.

Monella muullakin sävelmällä on tarinansa, mikä kertoo musiikin ajattomuudesta elämän aikajanalla. Mukaan on mahtunut Alakotilan säveltämä häämarssi Matrimonio sekä Kellan oman isoäitinsä hautajaisiin säveltämä surumarssi Sorrow March. Sävelmän Vals 333 Alakotila sävelsi alun perin nyt jo lopettaneelle Aldargaz-yhtyeelle. Kellan Lobo de Oro on yhdistelmä kahdesta erillisestä Tanssiteatteri Tsuumin projektista. Tämä sovitus- ja improvisaatiosession tuloksena syntynyt teos kantaesitettiin Lahden MM-talvikisojen avajaisissa 2017. Alakotilan säveltämä Olavin polska on Tsuumin tanssiproduktiosta ”Laulu tulipunaisesta kukasta” vuodelta 2003.

Hannu Kella ja Timo Alakotila ovat juhlatunnelmissa levyjulkaisukonsertissa lauantaina 12.1.2019 Folklandia-risteilyllä  www.folklandia.fi.

Mingled Years:
LOBO DE ORO säv. Hannu Kella, sov. Alakotila & Kella
MATRIMONIO säv./ sov. Timo Alakotila
VALS 333 säv./ sov. Timo Alakotila
ARCTIC HALO säv./ sov. Timo Alakotila, Hannu Kella
SUNDOWN PRELUDE säv. / sov. Hannu Kella
RACEROLLER säv. Hannu Kella, sov. Alakotila, Kella, Esko Järvelä
LAMPAAN POLSKA trad. / Timo Alakotila, sov. Alakotila, Anna-Mari Kähärä
MINGLEWALTZ säv. Hannu Kella, sov. Alakotila, Kella, Järvelä
KUMA säv. / sov. Timo Alakotila, Hannu Kella
OLAVIN POLSKA säv. / sov. Timo Alakotila
SORROW MARCH säv. / sov. Hannu Kella

VIDEO: "Mingled Year Teaser", Lampaan polska  
https://www.youtube.com/watch?v=pzIbJDgJzyE&feature=youtu.be

Albumi on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian julkaisu163. Albumin säveltämistä ja tuotantoa ovat lisäksi tukeneet Musiikin edistämissäätiö MES, Taiteen edistämiskeskus, sekä Suomen kulttuurirahasto.

Hannu Kella lukeutuu tunnetuimpiin kotimaisiin uuden kansanmusiikin säveltäjiin. Hän on säveltänyt musiikkia niin teattereille, tanssiryhmille, kuin elokuviinkin. Hannu Kella on tuttu näky perustamansa Tsuumi Sound System –yhtyeen kiertueilla niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Muista yhtyeistä voidaan mainita mm. Septentrio -yhtye ja työväenlauluduot taiteilijoiden Ari Nummisen ja Kaisa Korhosen kanssa. Vuonna 2017 Kella toimi Lahdessa järjestettyjen pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuiden taiteellisena johtajana. Saman vuoden keväänä sai kantaesityksensä levyn taiteilijoiden yhteisprojekti ”perintö”, joka oli Kellan säveltämänä ja Alakotilan sovittamana itsenäisyytemme juhlavuoden tilausteos kansallisen veteraanipäivän juhlaan. www.hannukella.com

Kellan ja Alakotilan pitkän yhteistyön varrelle on mahtunut myös mm. lukuisia teoksia tanssiteattereiden kanssa, useita levytyksiä eri kokoonpanojen kanssa, sekä Euroviisujen 2007 väliaikanumeron sävellys ja musiikkituotanto.

Timo Alakotila on yksi maamme kysytyimpiä muusikoita. Hänen lahjakkuutensa säveltäjänä tunnetaan kansainvälisesti yli genrerajojen. Laaja sävellystuotanto koostuu mm. konsertoista, runsaista sovituksista, musiikkinäytelmistä ja tanssiesityksistä. Vuonna 2016 Alakotila julkaisi omia soolosävellyksiään sisältävän albumin Timo Alakotila & Piano. Viimeisimpiin projekteihin lukeutuu myös Seimiyö-konserttikiertue ja levyjulkaisu yhdessä Johanna ja Mikko Iivanaisen sekä Maria Kalaniemen kanssa vuonna 2018. Alakotila vaikuttaa tällä hetkellä myös yhtyeissä Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, JPP, TAKSI, Nordik Tree, duo May Monday, Tango-orkesteri Unto, Psalttamus ja T for Three. Timo Alakotila on toiminut taiteellisena tuottajana, muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana yli kahdellasadalla levyllä mm. edellä mainittujen yhtyeiden kanssa. Hän toimii kesäisin Hyvinkäällä järjestettävän Kaukas EloFolkin taiteellisena johtajana. Vuonna 2011 Alakotilalle myönnettiin taiteilijaprofessorin arvonimi. Alakotila on myös arvostettu opettaja, ja hän kehittänyt metodin kansanmusiikki-improvisaatioon. www.timoalakotila.com

Haastattelut:
Hannu Kella, p. + 358 44 548 0663, hannu.kella@gmail.com
Timo Alakotila, p. +358 50 5116112, timoalakotila@gmail.com

Lisätiedot ja promolevyt:
Minna-Mari Roms, p. +358 50 413 5013, minna.roms@gmail.comwww.artprevolution.com

Levykansikuva ja albumin graafinen suunnittelu Marko Mäkinen.
Liitteet: Tiedote ja levykansikuva