Hannu Rahikainen: Vuoma Pertin perintöä

Kuvaus

Albert Vuomajärvi (1894-1969) eli Vuoma-Pertti sytyi Kittilässä. Suvussa oli soitttajaverta: äidinisä oli Anttilan Kusto Lappajärveltä, yksirivisen soittaja, ja isänäidin isänisä oli kirkonrakentaja , sahanasettaja Johan Jäneslampi Alavetelistä.

Pertin naapurina oli Olli Torvinen, pelimanni ja kalastaja. Ollin 2-rivisellä Pertti opetteli soittamaan 7-vuotinaan. Hän hankki vuonna 1912 Dallapé-merkkisen hanurin, jossa oli tasaääninen klmirivinen basso ja vaihtuvaääninen diskantti, jossa oli kolme riviä. Hanurissa oli käytössä yli kolme oktaavia kromaattista asteikkoa, joten sillä pystyi soittamaan kaikenlaisia kappaleita. Tällaista hanuria Pertti soitto ikänsä ja hänestä kehittyi yksi kautta aikain parhaita 2-rivisen soittajia, Lapn valtapelimanni.

Hannu Rahikainen soittaa tällä levyllä 18 Vuoma-Pertin soittamaa kappaletta.

Per Dahlin Oskarin valssi / Vuoma-Pertin masurkka / Vättö-polkka / Vättö-valssi / Vuome-Pertin sottiisi / Leikkisä polkka / Kaipuu valssi / Kenosen jenkka / Fiskarsin polkka / Vuoma-Pertin marssi / Särkynyt sävel / Vanha sottiisi / Porokovanmaan valssi / Risti-Kallen polkka / Nuorena ei saisi lempiä / Parvajoen sottiisi / Jokamiehen polkka / Bonde-valssi