Hot Heroes: Folkjazz from Finland

Kuvaus

Hot Heros -trion (Sami Sippola, saksofoni, Ville Rauhala, basso ja Janne Tuomi, rummut) Folkjazz from Finland on mielenkiintoinen ajatuskoe: Miltä free jazz kuulostaisi jos soittaja ajattelisi soittavansa kansanmusiikkia? Tuloksena on levy, jossa hienot kansanlaulumaiset melodiat ovat alustana vapaalle jazz-ilmaisulle. Vertailukohdaksi voi nostaa Sakari Kukon virsilevyt, joskin Hot  Heros pysyy selkeämmin vapaan jatsin maailmassa.

Levyn nimi on toki hieman harhaanjohtava: se nostattanee useimmilla mielikuvan svengaavista kansanlaulujen jazz-versioista. Tästä levyllä ei ole kyse, sillä se koostuu pääosin rubatotempossa kulkevista kappaleista, joissa välillä tuutataan fonia suoraksi, välillä herkistellään hyvinkin melodisesti. Ilmaisu on puhdasta freetä, melodiat voi sen sijaan kokea hyvinkin kansanlaulumaisiksi. Jos kuulijalla ei ole liiemmin kokemusta vapaasta jatsista, voi kestää aikansa ennen kuin levyn ajatuksesta saa kiinni, mutta vaiva kyllä kannattaa.

Kappaleiden innoittajina ovat toimineet soiset erämaajärvet ja synkeät ikimetsät sekä leirinuotioilla kerrotut muinaiset tarinat. Sympaattinen kansitaide johdattelee sävellysten takana olevaan maailmaan, vaikka ensi kuulemalla ei metsän taikaa vielä
tavoittaisikaan. Mutta kyllä se musiikin ytimessä silti piilee, kunhan näkee etsimisen vaivan.

1.Iltalaulu
2.Luonnon ylistys
3.Mettäpiruja
4.Laivat purjehtivat avomerelle
5.Ameriikan-suomalainen hambo
6.Virsi Kaitajärveltä
7.Kamalka
8.Sillan yli salmen taa