Kaikuranta Jesse & Tallari: Lauluni

Kuvaus

Jesse Kaikuranta sukeltaa kansanlauluun

Jesse Kaikuranta näyttää uudella Lauluni-levyllään monipuolista osaamistaan ja palaa etsimään laulujensa juuria. Jesse tulkitsee levyllä 13 kansanlaulusuosikkiaan kaustislaisen kansanmusiikin ammattiyhtye Tallarin kanssa. Mukana on niin tuttuja lauluja, kuten Aamulla varhain ja Ankin vuoden 1967 klassikko, Jukka Kuoppamäen suomeksi tekstittämä Niin aikaisin, kuin tuntemattomampia helmiä. Osansa saa myös yksi Jessen lukkarinrakkaus, suomenruotsalaiset laulut, joita on mukana kolmen kappaleen verran.

Jesse Kaikuranta on luokiteltu debyytistään lähtien pop-genreen, mutta monipuolinen laulaja on myös kouluttautunut laulunopettaja, joka pystyy ottamaan eri genret haltuun varmalla tyylitajullaan. Kansanlaulu on ollut aina Jessen sydäntä lähellä, ja kansanmusiikki tuli laajemmin tutuksi jo opiskellessa Kaustisen musiikkilukiossa. Siellä Jesselle tuli tutuksi myös kansanmusiikin ammattiyhtye Tallari.

Jessen ja Tallarin varsinainen yhteistyö alkoi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 2016, jonne heiltä tilattiin yhteinen konsertti. Niin kuulijat kuin esiintyjät nauttivat suuresti ja yhteistyö toimi moitteettomasti, joten sitä päätettiin jatkaa aina levyksi asti.

”Työskentely kansanmusiikin parissa ja Tallarin kanssa on ollut todella antoisaa. Kansanlauluissa erityisesti minua kiehtoo niiden mystinen voima tunkeutua ikään kuin syvemmälle ihmisen sydänjuurille. Samalla kun laulan julki omat tuntoni, lauluista pulppuaa myös herkkyyttä ja elinvoimaa kaukaa menneisyydestä sukupolvien takaa”, kertoo Jesse Kaikuranta.

Levyllä Jesse saa seurakseen Tallarin Ritva Talvitien viulun ja 2-rivisen haitarin, Katri Haukilahden viulun ja avainviulun, Sampo Korvan kitarat ja harmoonin sekä Arto Anttilan pystybasson. Levyn herkät ja ilmavat sovitukset ovat Tallarin käsialaa ja antavat hienosti tilaa Jessen pysäyttävälle äänelle.

Tallari on Kaustisella vuodesta 1986 toiminut kansanmusiikin ammattiyhtye, joka on paneutunut perinpohjaisesti suomalaisen kansanmusiikin eri tyyleihin ja luonut samalla oman tunnistettavan soundinsa. Nimensä bändi on saanut Elias Tallarilta, joka oli 1800-luvun kovimpia pohjalaisia häitä ja pitoja kierrelleitä soittoniekkoja. Tallari tekee paljon yhteistyöprojekteja eturivin nykykansanmuusikoiden kuten haitariässä Antti Paalasen ja kitaristi J-P Piiraisen kanssa. Genrerajoja on ylitetty aiemmin yhteistyöprojekteissa muun muassa Anne Mattilan, Heikki Salon ja Maarit & Sami Hurmerinnan kanssa.

Kuljin tuolla puolen pellon / Hårgalåten / On suuri sun rantas autius / Jos sä olet minun hellunani / Aamulla varhain / Lemmen marttyyri / Suru sorteli syräntäni / Slumrande toner / Niin aikaisin / Morsiamen kuolo / Ol kaunis kesäilta / Vem kan segla förutan vind / Aava meri