Markku Lepistö & Mikko Helenius: Bellows and Pipes

Kuvaus

Julkaisupäivä 25.1.2019

Kuortanelaissyntyinen, nykyään Pirkanmaalla Akaassa asuva harmonikkataiteilija MARKKU LEPISTÖ ja urjalalaislähtöinen, nykyisin Helsingissä vaikuttava urku- ja tangotaituri MIKKO HELENIUS julkaisevat tammikuussa debyyttilevynsä 'Bellows and Pipes'. Albumi sisältää sekä duon uusia, harmonikalle ja uruille sävellettyjä instrumentaalikappaleita että traditionaalisia kansansävelmäsovituksia.

Ensilevytyksenä albumilla kuullaan Lepistön kuusiosainen sarja harmonikalle ja uruille. "Uusi sarja syntyi pääosin vuosina 2015–2016 osana Taideyliopiston tohtoriopintoja. Tässä sävellyksessä kuuluu kansanmusiikin lisäksi vaikutteita myös taidemusiikista ja ehkä myös jazzista, kertoo Lepistö". Oma kiinnostukseni urkuihin ja urkumusiikkiin syntyi Kuortaneella jo teini-ikäisenä ja yksi nuoruuden muusikkohaaveistani oli opiskella kanttori-urkuriksi. Harmonikka vakiintui kuitenkin omaksi instrumentiksini, mutta urkukipinä jäi kytemään noista vuosista, Lepistö jatkaa"

Levyn äänityksestä, miksauksesta ja masteroinnista vastaa kymmenien urkulevyjen kokemuksella espoolainen Mika Koivusalo. Äänitykset tehtiin akustisesti erinomaisessa Käpylän kirkossa, jossa Mikko Helenius työskentelee vakituisesti seurakunnan urkurina. Käpylän kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan tuotantoa vuodelta 1977 ja niiden koko ja soundit olivat erinomaisen sopivia juuri tähän levytykseen. Levyn kansitaiteesta vastaa tamperelainen graafikko Teemu Raudaskoski.

Markku Lepistö (s.1963) on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi vuonna 2016 ja on perehtynyt erityisesti vähärivisten harmonikkojen mahdollisuuksiin sekä 1800-luvun historiallisen musiikin että omien sävellyksien esittämiseen.

Mikko Helenius (s. 1977) on opiskellut Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolla, ja hän on työskennellyt kanttorina pääkaupunkiseudun seurakunnissa vuodesta 1997 alkaen ja nyt tällä hetkellä Oulunkylän seurakunnassa. Helenius on opiskellut myös bandoneoninsoittoa Juan José Mosalinin oppilaana Pariisissa vuosina 2001–2004 ja sävellystä Gustavo Beytelmannin johdolla.

Bellows and Pipes:
1. Himlens polska comp: trad / arr: Markku Lepistö
2. Lakeuden risti comp: / arr: Markku Lepistö

Suite for Accordion and Organ comp: / arr: Markku Lepistö

3. Overture
4. First Waltz
5. Choral
6. Second Waltz
7. Promise
8. Finale

9. Gammal fäbodpsalm från Dalarna comp: trad / arr: Oskar Lindberg
10. Rukous comp: / arr: Mikko Helenius (On a melody by Helmi Hännikäinen)
11. Sen suven suloisuutta comp: trad / arr: Markku Lepistö & Mikko Helenius

VIDEO: Gammal fäbodpsalm från Dalarna
https://www.youtube.com/watch?v=cbQRMirY5k0

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Markku Lepistö, 0400 414 202
markku@markkulepisto.com