Ontrei: Hummaani

Kuvaus

Ontrein sanattomia tarinoita

Ontrei-duo syntyi kesällä 2010 linja-autossa Venäjällä matkalla Haikolan kylään. Timo Väänänen oli saanut juuri uuden Novgorodin lyyra-kanteleen. Matkalla oli mukana myös Rauno Nieminen jouhikkonsa kanssa. Enteellistä lienee, että musiikillinen ensikohtaaminen tapahtui Vuokkiniemen kylän kohdalla. Tästä kylästä oli kotoisin legendaarinen laulaja-kanteleensoittaja Andrei Sevastjanov Malikin, suomalaiselta nimeltään Ontrei Malinen, jonka rakentama vaskikantele oli ”löytynyt” hiljattain museosta. Duo otti nimekseen Ontrei.

Ikiaikaiset lyyrasoittimet ovat vieneet duon tutkimusmatkoille Suomesta ja Karjalasta aina Puolaan ja Länsi-Siperiaan. Vaikka Ontrein taiteilijat tunnetaan myös soitinten tutkijoina, musiikkiin heittäydytään suin päin improvisoimalla.

Muinaistarinoiden kuvaukset kultakielisistä lyyrista ja Taigan tietäjistä ovat kuljettaneet äänimatkoille ajattomaan pohjoiseen.

Soittimet ovat kopioita ja versioita alkuperäisistä museosoittimista tai arkeologisista kaivauksista löydetyistä soittimista.

Vuonna 2017 Ontrei kutsui studioimprovisointiin mukaan kurkkulaulaja Sauli Heikkilän, jonka kurkkulaulutaival alkoi Haapavesi Folkin yhteydessä järjestettävällä kansanmusiikkikurssilla 1995. Tuolloin kurssiohjelmassa oli tuvalaisen Boris Salchakin kurkkulaulun alkeiskurssi. Kurssin jälkeen Sauli on jatkanut opiskelua, opettanut itse ja kulkenut kurkkulaulumailla. Hän oli myös perustamassa Suomen kurkkulaulajat ry:tä. Koko tarinan voi lukea hänen kirjoittamastaan kesällä 2018 ilmestyneestä, Aviadorin kustantamasta Kiehtova kurkkulaulu -kirjasta. Arvostelukappaleita voi tiedustella osoitteesta vesa@aviador.fi.

Hummaani-levy on muinaisten soittimien ja ihmisäänen ainutlaatuinen kohtaaminen nykypäivänä. Tervetuloa jurttien, kotien ja pirttien hämäriin kuuntelemaan sanattomia tarinoita.

Arvostelukappaleet ja keikat: 040 5227188, kanneltaja@me.com