Philomela: Samsara

Kuvaus

Philomela julkaisi uuden levyn Samsara arvostetun säveltäjän Anna-Mari Kähärän sävellyksistä.

”Pitkäaikainen unelmamme toteutui, kun saimme levyttää Anna-Mari Kähärän musiikkia”, kuoronjohtaja, musiikkineuvos Marjukka Riihimäki kertoo. Yhteistyö alkoi vuonna 2000, kun Kähärä sovitti Philomelalle laulusarjan Ikävä omia maita. Nyt julkaistava levy Samsara sisältää laulusarjan kappaleiden lisäksi myös vanhempia yksinlauluja, jotka Kähärä halusi sovittaa Philomelalle.

”Samsara on elämän kiertokulku, joka havisee suomalaista metsää, korpien kuiskintaa ja ihmiselämän iloja ja suruja. Syntymä, kuolema, rakkaus ja ero ovat levyn teemassa läsnä”, Anna-Mari Kähärä kuvaa. ”Levyn kappaleista Marja-Leena Mikkolan runoon kirjoitettu Saima Irene maaliskuussa 1918 kertoo nuoren tytön taistelusta sisällissodassa, Kantelettaren inspiroima Itken pois sykkii slaavilaista poljentoa bluesin väreissä ja uunituore Annan polska taas on rytmistä naisvoimistelua parhaimmillaan”, Kähärä kuvailee musiikkiaan.

Levyllä itsekin soittava Kähärä kertoo, että Philomelan raikas ja ilmaisuvoimainen sointi innostaa häntä säveltäjänä.
”Runot ovat inspiraationi lähde, ja Philomela tulkitsee niitä Marjukka Riihimäen taitavissa käsissä väkevästi. Riemuitsen näiden naisten herkkyydestä, voimasta ja kyvystä olla auki. Olen onnellinen, että sain tuottaa tämän levyn.”

Annan polska / Ikävä omia maita / Samsara / Kuka nukkuu tuutussasi / Unessa / Poikani puhui pilven päältä / Häälaulu / Mykkä ero / Itken pois / Saima Irene maaliskuussa 1918 / Jälkeenpäin / Hän onneton rannalle uinui / Nukun sun hiustesi tuoksuun / En mä tullut niin kuin ennen / Tuomi on virran reunalla / Nälkämaan laulu