Talkoopelimannit: 2018

Kuvaus

Talkoopelimannit syntyi Kaustisen kansanmusiikkijuhlien alkuhuuman jo tasaannuttua ja yhtye tarjosi monille kokkolalaispelimanneille kipeästi kaivatun yhteissoittomahdollisuuden. Nimikin kertoo, kuinka hommat menee; musiikki ensin, sitten vasta kaikki muu.

Yhtyeen järjestyksessään kolmas äänitallenne on nimeltään Talkoopelimannit 2018. Kokoonpano on vuosien saatossa elänyt, mutta vielä löytyy riveistä yksi perustajajäsenkin, haitaria soittava Timo Pynssi. Muut mainiot talkoolaiset ovat niin ikään haitaristi Marianne Cygnel, kitaristi Paavo Rannisto, basisti Seija Pynssi sekä viulistit Karl Johan Bergdahl ja Tapani Hautala.

Äänitteen sisällöstä liki puolet on Markku Tunkkarin käsialaa ja jo avausraidan valssi Sateen jälkeen vie säveltäjänsä näköisiin leppoisiin kesätunnelmiin. Perinteiseen keskipohjalaistyylin rikkoo virkistävästi Tiszan rannoilla unkarilaisine rytmeineen. Nimimerkin M Sara takana on niin ikään Mestari-Markku ja sävelmä nimeltä Perhonen leijailee kukkaniityn yllä väliin hidastaen ja mettä etsien.

Muu ohjelmisto tällä upealla äänitteellä on eri säveltäjiltä ja onpa sopivasti mukana myös taikinajuurta eli tyylikkäästi soivaa perinteistä ohjelmistoa. Karl Johan Bergdahlin Kobba klintar on edustava näyte tekijänsä sävelkynän jäljestä ja aivan lopuksi mainitsen vielä ysiraidan polkkasikermän, jonka tahdissa jalka vippaa ja mieli viihtyy.

Sateen jälkeen / Pajalan sottiisi / Heute Nacht hab´ ich geträumt von dir / Perhonen / Pussel-polkka / Tiszan rannoilla / Muistojen valssi / Parhaat hetket / Niittykoski- ja Koppa-polkaa / Kobba klintar / Suenita / Jeppo (Grannas bastun) ja Humpuli-Jussin polokka / Midnight waltz