Tammer-Hanurit: Sota-ajan tunnelmissa

Kuvaus

Suomen viime sodista on jo runsas seitsemän vuosikymmentä eli liki yhden ihmiselämän verran. Sotaveteraanien keski-ikä ylittää jo reippaasti 90 vuotta, ja pikkukunnissa he ovat luettavissa yhden käden sormilla.

Mutta sota-ajan laulut ovat yhä tätä päivää. Elämää juoksuhaudoissa, Kirje sieltä jostakin, Ilta skanssissa, Äänisen aallot; aina ne soivat jossakin ja mikseivät soisi: urhot menevät, mutta heidän lauluissaan säilyvät sotavuosien tunnot herkkinä ja väärentämättöminä.

Sotavuosien tärkein sanoittaja Kerttu Mustonen on Suomen laiminlyödyimpiä runoilijoita, ja voi vain kysyä: Miksi? Yrjö Jylhä kirjoitti runonsa kuolemaa silmästä silmään katsoneena sotilaana, Mustonen taas kotirintaman arjen tuntojen keskeltä. Hyvä oli Jylhäkin, mutta mitä pitemmän aikaa on kulunut sodista, sitä puhuttelevimmilta tuntuu varjorinteen kukkana eläneen Mustosen iskelmärunous.

Tammer-Hanurit on viidentoista kovatasoisen soittajan ja laulajan ryhmä. Sota-ajan tunnelmissa -levylle he ovat tallentaneet sotavuosien perusiskelmät lisättynä Kalervo Hämäläisen myöhemmin säveltämällä ja sanoittamalla Veteraanin iltahuudolla. Sovitukset ovat pääosin hanurin ikinuorelta mestarilta Veikko Ahvenaiselta.

Tuttuja kappaleita taiten sovitettuina ja soitettuina; mitäpä tästä Tammer-Hanurien uutukaisesta muuta sanoisi. Pääsolistina on selkeä-ääninen Tuula Mäkinen. Tamperelaiset tarjoilevat perinteisen vanhan musiikin ystäville sitä, mitä he niin mielellään kuuntelevat, mutta jota radio- ja tv-kanavat eivät heille tänään juuri tarjoile.