Tero Hyväluoma: Tikkakosken pelimannit

Kuvaus

"Kun neljä vuotta sitten valmistelin kirjaa "Vetelin viulumestarit", vierailin Tikkakosken viulupelimannien kotona Vetelissä. Muun materiaalin lisäksi sain halttuuni 22 cd-levyllistä digitoituja kelanauhoitteita ja säkillisen C-kasetteja, jotka sisälsivät satoja pelimannien itse tallentamia sävelmiä ja niiden toisintoja. Oli selvää, että en mitenkään saisi kaikkea käsillä olevaa materiaalia mahtumaan yksiin kansiin, joten päätin rajata ensimmäisen kirjan vanhimpaan ääninauhalle tallennettuun veteliläiseen viulupelimannimusiikkiin j akoota toisen julkaisun seuraavan sukupolven soitteista.

Tätä toista projektiani aloittaessani pyrin samalla keräämään kaiken saatavilla olevan veteliläisen viulupelimannimateriaalin samaan paikkaan. Kävin läpi suomalaiset arkistot ja kyselin pelimannien lähisukulaisilta ja paikkakunnan perinneasioista tietäviltä. Lisäksi laitoin ilmoituksen paikallislehteen. Kokoelmaan jäi varmasti vielä aukkoja, mutta uskon saaneeni melko kattavan kuvan kunnan pelimanniviulismista. Tutustuttuani materiaaliin päätin rajata kirjan pelkästään Sulo Tikkakosken neljän pojan, Pentin, Paulin, Tarmon ja Heikin soitteisiin. Päädyin ratkaisuus perheen vetävän soittotyylin, poikkeuksellisen laajan ohjelmiston ja laajan saatavilla olevan aineiston perusteella. Vierailin kahteen otteeseen Tikkakoskella ja erilaisia sävelmiä löytyi yli 250, joista kirjaa lopulta päätyi 117.

Kirjan tekoprosessin aikana pääsin soittamaan näiden hienojen pelimannien kanssa ja heitä haastatellessani kuulin monenlaista tarinaa pelimannien elämästä ennen vanhaan. Tämän päivän pelimannius on monella tavalla erilaista, mutta perinnesoitteet ovat mielestäni parhaimmillaan, kun niitä soitetaan vanhaan perinteiseen tyyliin. Toivon, että tämä kirja toimii osaltaan oppaana Perhonjokilaaksin ja erityisesti Tikkakoskien ohjelmiston ja tyylin tarkastelussa. Pentti Tikkakoskea lainatakseni: "Toivothan niin, että ne viihtyy, jotka soittaa."