The Smoky Smirr O Rain

Kuvaus

The Smoky Smirr o Rain on Skotlantilais-Suomalaisen Norjassa asuvan duon kolmas levy. Duon musiikissa yhdistyy Skotlannin Ylämaan perinne, suomalaiset vaikutteet ja moderni kokeellinen lähestymistapa.  "one of the finest folk duos around" (Songlines) Kansanmusiikin rytmien ja melodioiden lisäksi kuuluu musiikissa myös kokeellinen jazz, improvisaatio, nykymusiikki, sekä Summersin ja Silvolan kummankin rakkaus elektroniseen musiikkiin, vaikka kaikki levyllä onkin akustista. ”Musiikkimme on usein elokuvallista, ja viemme kuuntelijan uuteen maailmaan, joka on täynnä yllätyksiä ja haasteita, mutta missä on myös miellyttävää olla. Haluamme tehdä musiikkia mielelle, sielulle ja keholle, ja meidän matkassa kuuntelija kohtaa esimerkiksi raivoavia myrskyjä, idyllisiä auringonnousuja, psykedeelisiä lentomatkoja, vieraiden planeettojen lintuja, harmaita ja lämpimiä sadepäiviä, villejä tansseja, ja hiljaista yöllistä mietiskelyä.” Summers kertoo Summers ja Silvola ovat kiertäneet aktiivisesti ympäri Euroopaa 10 vuotta, ja julkaisseet aikaisemmin kaksi menestyksekästä levyä. Suomessa duo on soittanut kiertueen Piia Kleemolan kanssa, ja esiintynyt myös muun muassa Folklandia-risteilyllä, Kaustinen Folk Music Festivalilla ja Kihauksessa. Silvola on pianisti ja monipuolinen kitaristi, elektroakustisen uuden musiikin säveltäjä ja levytuottaja. Hän on julkaissut neljä soololevyä ja on soittanut mm. Nils Petter Molværin ja Frode Haltli’s AvantFolkin kanssa. Summers kantaa Skotlannin Ylämaan viuluperinnettä ja on myös tunnettu kokeellisen musiikin esittäjä. Hän on julkaissut monta soolo-levyä, ja soittanut mm. Susanna Wallumrødin, Highasakiten, Quatuor Bozzinin ja GRIT Orchestran kanssa.

Shortly in English

Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola (Sco/Fin) are an internationally acclaimed duo whose three albums have all been awarded the prestigious Top Of The World status from leading world music magazine Songlines. Spring 2021 saw them celebrate a decade of playing together with the release of their third album The Smoky Smirr o Rain. It displays a wide-ranging and confident sound honed by years of extensive touring. "absolute masters of their instruments...magnificent" (Songlines, 5/5) Telepathic interplay, collective improvisation and timbral explorations are a hallmark of their music, resulting in a 3D soundscape created live with acoustic instruments. Ancient Gaelic ballads, driving tunes and new compositions dance across the whole spectrum of emotions from radiant joy to quiet despair, engaging both the body and the mind of the listener. 

Kort på Svenska

Det tradisjonelle og det moderne vever seg sømløst sammen i musikken til denne internasjonalt kritikerroste duoen, som feirer sin 10-års jubileum og tredje plateutgivelse i 2021. Alle tre album er kåret til «Top of the World» av magasinet Songlines. Med nærmest telepatisk samspill og stor virtuositet, ispedd mengder av improvisasjon, smelter Sarah-Jane og Juhani sammen skotske og nordiske tradisjoner til sin egen form av sjangeroverskridende folkemusikk. Hele spekteret av følelser er tilstede i den cinematiske musikken som snakker til kroppen, intellektet og sjelen, og tar lytteren med på en reise der man møter både rasende stormer, idylliske soloppganger, psykedeliske flyturer, fugler fra fremmede planeter, ville dansefester og nattlige vandringer.