Tuusanuuskat: Toiminnan aattona

Kuvaus

Tamperelaiset levy-yhtiöt Fonal, Ultraääni ja Vauva yhdistävät voimansa ja julkaiset Tuusanuuskat-yhtyeen toisen albumin Toiminnan aattona vinyylinä 30.11.2018. 

Tuusanuuskat on Sami Sänpäkkilän (Es, Fonal) ja Jan Anderzénin (Tomutonttu, Kemialliset Ystävät, Vauva) yhteisprojekti. Yhtyeen ensimmäinen levy Nääksää nää mun kyyneleet ilmestyi Fonalin julkaisemana vuonna 2011. Harvakseltaan keikkaileva Tuusanuuskat nähtiin viimeksi keikalla Ilmiö-festivaaleilla kesällä 2017, jolloin yhtyeen toinen albumi Toiminnan aattonajulkaistiin digitaalisena (Fonal) ja kasettina (Ultraääni). Kasettipainos loppuunmyytiin nopeasti. 

Anderzén ja Sänpäkkilä äänittivät Toiminnan aattona -levyn perusraidat jo viisi vuotta sitten. Muiden kiireiden takia levyn äärelle palattiin kuitenkin vasta vuonna 2017. Mukaan kutsuttiin puhallinsoittaja Suvi Linnovaara (Ainon, Tikka & Linnavaara) soittamaan saksofonia sekä Sanna Komi (Ko:mi, Kynnet, Pintandwefall), joka laulaa ja soittaa viulua. Levyllä kuullaan myös tanskalaisen erikoistaiteilijan Goodiepalin taiturimaista vihellystä. Sänpäkkilän seitsemän vuoden ajan tekemä The Goodiepal Equation -dokumentti on yksi osasyy levyn pitkittyneeseen tekoprosessiin. 

Toiminnan aattona on edeltäjäänsä helpommin lähestyttävä levy. Sen nuhruiset rytmit ovat svengaavia ja syntetisaattorimattojen melodiat kutsuvia. Kokeellisuus on levyllä vahvasti läsnä ja lopputulos onkin ajaton kudelma outoja ja kauniita ääniä.

Myös kuvataiteilijana tunnettu Anderzén on toteuttanut Toiminnan aattona -vinyylin näyttävän ja värikkään kuvituksen. Ultraääni-levy-yhtiön nokkamies Arsi Keva on suunnitellut bändin logon ja kannen tekstauksen. Bändikuvan on ottanut kuvataiteilija Ilona Lehtonen ja kannet on taittanut Sänpäkkilä.

Toiminnan aattona vinyyli on nyt ennakkotilattavissa Fonal Recordsin nettikaupasta ja saatavilla Spotifystä ja muilta digialustoilta.