Vepsläižed lühüdpajoižed – Vepsäläisiä lühüdpajoja

Kuvaus

Maailman musiikin keskus -musiikki-instituutin julkaisuja

Vepsläižed lühüdpajoižed – Vepsäläisiä lühüdpajoja

Vepsäläiset ovat suomalais-ugrilainen kansa, joita viimeisten arvioiden mukaan on noin 6000. Vepsäläisten asuma-alueet sijoittuvat Venäjälle Karjalan tasavallan, Pietarin ja  Vologdan lääneihin. Kielensä perusteella vepsäläiset kuuluvat suomen lähisukukieliin ja ehkä juuri tästä syystä erityisesti suomalaiset kielen tutkijat ovat olleet kiinnostuneita  vepsän kielestä.

Mielenkiinto vepsää kohtaa sai alkunsa, kun A. J. Sjögren ilmoitti tavanneensa vuonna 1824 tutkimusmatkallaan Venäjällä kansan, joka kutsui itseään vepsäläisiksi. Mielenkiintoa lisäsi vielä se, että vanhojen aikakirjojen eli kronikoiden perusteella oli luultu, että vepsäläiset olivat sulautuneet venäläisiin jo kauan sitten.

FT Jari Eerolan teos 'Vepsläižed lühüdpajoižed – Vepsäläisiä lühüdpajoja' sisältää 53 eri aiheista laulutyyppiä, 110:n laulun sanat suomennoksineen, 100 nuotinnusta ja ääninäytettä eri aikakausilta ja eri vepsäläisalueilta. Teos  on tarkoitettu kaikille kansanomaisesta laulusta kiinnostuneille.

Jari Eerola on tutkinut vepsäläisten musiikkiperinnettä 2000-luvun alusta lähtien ja työ jatkuu edelleen. Tutkimukseen on kuulunut niin kenttämatkoja vepsäläisalueille kuin laajojen arkistoaineistojen tutkimista. Pitkäjänteinen työ saavutti yhden määränpäänsä, kun vuonna 2012 valmistui ensimmäinen vepsäläistä musiikkia käsittelevä väitöskirja. Eerolalla on myös laaja musiikkipainotteinen koulutus ja hän on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta musiikkipedagokiksi. Tällä hetkellä Eerola on tutkijana Tampereen yliopistossa ja tuntiopettajana Pirkanmaan musiikkiopistossa
Ajankohtaisena asiana ja Vepsä-teemaan liittyen tiedoksi tässä yhteydessä että Eerola luennoi II Kansanmusiikin tutkijoiden symposiumissa Helsingissä tiistaina 29.11. aiheesta 'Besedat ja vepsäläisen musiikkiperinteen muutos' (SKS:n juhlasasi, aikavälillä 10.00 - 12.00). Symposiumin (28.-29.11.2016) järjestää Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Haastattelut ja teoksen sisältöä koskevat tiedustelut: Jari Eerola (FT/Musiikkipedagogi)
puh. 050-5769477
sähköposti: jveerola@gmail.com

Julkaisija/tiedustelut:
Maailman musiikin keskus
Hämeentie 34 D, 00530 Helsinki
www.globalmusic.fi  
09-6962790
gmc@globalmusic.fi

Teos on myytävänä Maailman musiikin keskuksen verkkokaupassa osoitteessa www.globalmusic.fi