Wimme & Rinne: Human

Kuvaus

WIMME & RINNE: Human
Rockadillo Records ZENCD 2164 Virallinen julkaisupäivä: 19.05.2017

WIMME & RINNE: Tapani Rinne (klarinetit, koskettimet ym.) ja Wimme Saari (joiku)

Sekä Elle Sofe Henriksen (joiku), Olivia Holladay (viulu), DJ Slow (äänimanipulaatio),
Iro Haarla (piano), Ilpo Väisänen (soundit)

Tuottajat: Tapani Rinne, Tuomas Norvio ja Konsta Muffler Mikkonen
Human on odotettua jatkoa Wimmen bändilevylle Mun ja Wimme Saaren & Tapani Rinteen Soabbille. Kokoonpano on vakiintunut muotoon duo plus äänimies (Tuomas Norvio tai Konsta Muffler Mikkonen) ja kokoonpanon nimi on nyt ytimekkäästi Wimme & Rinne. Soabbi oli saamenkielisiin virsiin perustuva teemalevy, kun taas Human on paluu yleismaailmallisen taiteen pariin.

– Periaatteessa vanha sloganimme “ancient joik and contemporary sounds” pätee edelleen, Tapani Rinne kuvailee uutta levyä.

– Pyrimme tekemään ajassa kiinni olevaa ajatonta musiikkia, jossa kuuluu omat taustamme ja historiamme. Ei museokamaa. Tältä pohjalta mennään ja yritetään löytää jutullemme uusia ilmaisumuotoja.

Laulut syntyvät ja kehittyvät erilaisiin metodein, biisistä riippuen. Yleensä Tapani Rinteellä on musiikillinen idea – melodinen, harmoninen, rytminen tai soundiin perustuva – josta lähdetään liikkeelle. Sitten Wimme improvisoi päälle oman vokaaliosuutensa, joka on useimmiten ei-verbaalia joikua, joskus sanojakin. Rinne valitsee sopivimmat fraasit ja työstää kappaletta eteenpäin tiiviissä yhteistyössä teknisen tuottajan kanssa (Tuomas Norvio tai Konsta Mikkonen). Biisin alkusysäyksenä saattaa olla myös joiku, traditionaalinen tai originaali, jonka ympärille sommitellaan muu äänimaailma.

– Jos Wimmen joiku sisältää tekstiä, niin voin vain toivoa, että saamenkieltä ymmärtämättömänä saan editoitua jotakuinkin järkevän ja tajuttavan kokonaisuuden. Joskus mennään psykedelian ja tajunnanvirran puolelle, mikä ei ole vuosien varrella näköjään ollut haitaksi, Rinne jatkaa.

Albumi on jo lisensoitu saksalaiselle Westpark Musicille, joka julkaisee sen kesäkuun alussa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.

www.wimme-rinne.com