Äetsän kansanmusiikkitapahtuma 2018

Kuvaus

Äetsän kansanmusiikkijuhlan 26. vuosi annetaan tilaa nuorille ja annetaan uusien tuulten puhaltaa. Kursseilla pääsee opiskelemaan tänä vuonna tarinankerrontaa ja juuritarinoiden tekoa Anna-Maria Toivosen johdolla, opettelemaan Ukulelen soittoa Silja Palomäen johdolla tai tutustumaan nykykansanlauluun Leeni Wegeliuksen johdolla. Kursseille kannattaa tulla kauempaakin. Kiikan kylästä löytyy todella edullisia majoitusmahdollisuuksia. Tässä yhteistiedot niihin:
Majoitustiedustelut: Kinnalan Koukku p. 050 401 1006 ja Tuula Heinonen p. 050 345 5644. Ilmottautuminen kursseille tapahtuu Sastamalan opiston sivuilta!

KURSSIKUVAUKSET:
UKULELE SOIKOON!
Silja Palomäki
Ukulelen alkeiskurssilla päästään sukeltamaan ukulelen maailmaan opettelemalla sekä soittimen virittämistä että soittamisen alkeita. Kurssin jälkeen osaat säestää lauluja helpoin soinnuin ja ukulelella kompaten. Näppäillään myös hieman melodioita. Etukäteistaitoja ei tarvita.
Opettajana toimii monipuolinen muusikko, ukuleleaddikti, musiikin maisteri ja kansanmusiikkipedagogi Silja Palomäki. Silja on levittänyt ukulelen ilosanomaa ympäri Suomen jo vuodesta 2013. Hän soittaa Suomen suurimmassa ukuleleorkesterissa Tampereella sekä on ollut mukana perustamassa Seinäjoen ukuleleorkesteria ohjaajan ominaisuudessa. Kurssi soveltuu nuorille ja aikuisille 12-ikävuodestä ylöspäin.

SUKELLUS JUURITARINOIHIN JA KERRONTAAN
Anna-Maria Toivonen
Missä ovat sinun juuresi? Millaiset eväät olet saanut kotoa elämäsi matkalle, mitkä asiat ja arvot ovat olleet suvullesi tärkeitä? Entä mitä itse haluat siirtää tuleville polville? Kurssilla inspiroidutaan niin omassa suvussa kulkeneista tarinoista kuin perinteisistä kansantarinoistakin. Keskustelujen ja pienten harjoitusten kautta lähdetään tunnistamaan omia juuritarinoita. Tutustumme eri tarinankerronnan muotoihin, kuten esittävään tarinankerrontaan ja parantavaan tarinankerrontaan, sekä tarinankerronnan menetelmiin ja tapoihin rakentaa tarinoita.
Kurssin opettajana toimii tarinankertoja, kansanlaulaja ja musiikkiterapeutti Anna-Maria Toivonen.
Kurssi on suunnattu erityisesti aikuisille ja nuorille 15 vuodesta eteenpäin.

LAULUMATKALLA
Leeni Wagelius
Kurssilla teemme matkoja muun muassa arkaaisen muinais-Suomen savupirtteihin ja paimenmetsiin, 1800-luvun heinäpelloille ja yöttömän yön tansseihin. Koukkaamme myös nykypäivään katsomaan, kuinka me voimme modernisti hyödyntää omaa perinnettämme ja muiden maiden musiikkia tuottaaksemme jotain omaa ja ainutlaatuista. Käytämme ryhmänä niin yksi- ja moniäänistäkin laulutapaa kuin improvisaatiotakin, joka kuuluu erottamattomana osana lauluperinteeseemme. Opettajana toimii nuori musiikkipedagogi ja muusikko Leeni Wagelius, joka tunnetaan parhaiten viime vuosina kansainvälistäkin menestystä niittäneestä Kardemimmit-yhtyeestä. Kurssi on suunnattu erityisesti aikuisille ja nuorille 12 vuodesta eteenpäin.

Lauantai illan konsertissa esiintyy yksi sooloartisti ja yksi yhtye. Illan avaa Silja Palomäki, joka soittaa materiaalia ensimmäiseltä soolo levyltään. Silja Palomäki on eteläpohjalainen laulaja ja muusikko, jonka musiikillinen polku kulkee vahvasti kansanmusiikissa. Laulajan käsissä soivat myös harmooni, kantele, klarinetti, nokkahuilut ja ukulele.

Pääesiintyjänä lauantain konsertissa on Kardemimmit yhtye, joka koostuu nuorista lahjakkaista ammattimuusikoista, jotka ovat soittaneet yhdessä lapsesta saakka. Yhtye on herättänyt viime vuosina kansainvälistäkin kiinnostusta ja he ovat tehneet kiertueita mm USA:ssa ja Japanissa. Kanteleiden ja laulun siivittäminä yhtye on 18 vuotisen uransa aikana hioutunut saumattomaksi lauluharmonioiden ja soiton sulautumaksi. Vahva ja samaan aikaan herkkä laulu sekä kanteleen eri sävyt luovat maagisen, uniikin kokonaisuuden, joka houkuttaa kuulijansa sukeltamaan syvälle valoisiin kesäöihin ja polkemaan aurinkoista metsätietä vielä vähän lujempaa ja pidemmälle. Yhtye julkaisee alkuvuodesta 2018 viidennen studioalbuminsa.