Amengo museum! – Romanikulttuurin päivä Kansallismuseossa

Kuvaus

Perjantaina 12.4. Kansallismuseon täyttävät laulu, häikäisevät romanipuvut ja hevosmiesten tarinat. Tapahtuma juhlistaa kansainvälistä romanipäivää, jota vietetään maanantaina 8.4.

Tule kokeilemaan, miltä sinä näyttäisit romanipuvussa tai askartelemaan oma paperinukke. Muotinäytöksessä näet ja kuulet, miten romaninaisten muoti on muuttunut vuosikymmenten aikana. Päivän musiikkiesityksissä kuulet kauneimmat romanisävelmät ja voit tutustua romanien koruihin ja Virpi Kinnusen romaniaiheisiin kuvakudoksiin.

Iltapäivän paneelikeskustelussa puhutaan romanien elävästä kulttuuriperinnöstä ja sen tallentamisesta. Museossa voit törmätä elävään kirjaan, jolta voit kysyä romanikulttuurista.

Museossa on nähtävillä myös Irmeli Huhtalan Koti etsii ihmistä - romanikuvat mainoksissa vastamainosvalokuvia.

Tapahtuman järjestävät Kansallismuseo, romanitaiteilija Hilkka Lindgren, Romaniasiain neuvottelukunta, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Romaniyhdistys ja Museovirasto.

Tapahtuman tavoitteena on tuoda esille romanien rikasta elävää kulttuuriperintöä Suomessa ja herätellä keskustelua perinteen siirtämisestä ja tallentamisesta.

Tilaisuuden juontaa Anita Lindgren.

Aikataulu

13 Avajaispuheet

13.30 Näkymättömästä näkyväksi – kulttuuriperinnön keruun ja tallentamisen tavoitteet
Paneelissa mukana Hilja Grönfors (Vanhojen kaaleenlaulujen oppikirja), Satu Blomerus, Helena Korpela ja Seija Roth (Kulje kanssamme – Suomen romanien historiaa lapsille -kirja) sekä Katarina Lillqvist (Romanikulttuurin museo -hanke).

14.30 Romanimuodin historiaa ja tätä päivää
Catwalk-esitys romanimuodista eilen ja tänään. Keskustelemassa Raila Kataja ja muotinäytöksen suunnittelija Hilkka Lindgren.

15 Sohvakeskustelut kahvilassa: Hevosmiesten maailmasta ennen ja nyt. Keskustelemassa Taito Lehmusta, Harri Åkerlund ja Kim Åkerlund.

16.30 Hetki romanitähtien jalanjäljillä – musiikkia menneiltä vuosikymmeniltä

Juontajina Hilkka Lindgren ja Pertti Palm.

Solistit:
Sebastian Ahlgren – Taisto Tammi
Joni Enroth – Kyösti Roth
Vivian Flink – Kalevi Usma (Hemmi Lundberg)
Daavid Hagert – Markus Allan
Maarit Leivo & Katja Keväänranta – Anneli Sari
Aale Lindgren, oboisti
Sanna Mansikkaniemi, mezzosoprano
Pertti Palm – Hortto Kaalo
Leif Valerius – Rainer Friman

Päivätilaisuudessa esiintyvät: Jasmin Helmi, Vivian Flink, Mirette Lindgren