Perinnearkkuklubi: Duo Petri Hakala & Markku Lepistö, ym.

Kuvaus

Petri Hakala ja Markku Lepistö ovat pitkän linjan kansanmuusikoita, joiden soittoa on soolotuotannon lisäksi kuultu lukuisissa koti- ja ulkomaisissa uuden kansanmusiikin yhtyeissä jo yli 30-vuoden ajan. 1990-luvun lopulla syntynyt Hakala & Lepistö duo sai alkunsa satunnaisissa jamisoitannoissa, joissa miehet huomasivat musiikilliset mieltymyksensä samanhenkisiksi.

Duon soitossa harmonikan, mandoliinin ja kitaran sointi muodostaa modernin ja täyteläisen kokonaisuuden, jossa perinteiset ja uudemmat tyylit sulautuvat hienovireisesti toisiinsa. Ohjelmistossa on sekä vanhoja suomalaisia viulu- ja haitarisävelmiä että duon omia kansanmusiikkihenkisiä sävellyksiä. Lepistön ja Hakalan virtuoosisessa musisoinnissa vahva suomalainen poljento saa lisäväriä ruotsalaisesta, irlantilaisesta, amerikkalaisesta ja kanadanranskalaisesta musiikista.

Duon kiitelty ensialbumi ”Pelimannien jäljillä” ilmestyi vuonna 2001 ja nykyään se kuuluu suomalaisen kansanmusiikkilevystön klassikoihin. Parhaillaan Hakala ja Lepistö työstävät uutta albumia ja toistaiseksi nimetön levy tulee sisältämään kokonaisuudessaan uutta, nimenomaan tätä kokoonpanoa varten sävellettyä materiaalia. Levy julkaistaan tammikuussa 2020 Folklandia-risteilyn yhteydessä.

Petri Hakala on monipuolinen kielisoitinten taitaja, soittiminaan mandoliini, oktaavimandoliini, kitara ja viulu. Hän on soittanut lukuisissa kansanmusiikkiyhtyeissä, näiden joukossa mm. Maria Kalaniemi & Aldargaz, Ottopasuuna, Helsinki Mandoliners, Erik Hokkanen & Lumisudet (USA) ja Korkkijalka. Hakala oli myös perustamassa Värttinän uutta kokoonpanoa 90 –luvun alussa.

Hakala toiminut kielisoitinten opettajana Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla ja Keski-Pohjanmaan konservatorion kansanmusiikkilinjalla ja lisäksi hän on työskennellyt studiomuusikkona ja orkesteriavustajana.

Yhtyelevyjen lisäksi Hakala on julkaissut kaksi soololevyä: Kirjo (1999) ja Trad. (2007).

Markku Lepistön (s. 1963) soitannollinen ura alkoi syksyllä 1969 ja ensimmäisinä opettajina olivat pelimannit Kuortaneen Salmen kylässä. Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistosta valmistumisen jälkeen Lepistö opiskeli 1982–1983 Oriveden Opiston musiikkilinjalla. Vuonna 1983 hänet valittiin vastaperustetun Sibelius-Akatemian kansanmusiikin koulutusohjelman ensimmäisten opiskelijoiden joukkoon ja hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1990 ja musiikin tohtoriksi vuonna 2016, Vuosien varrella opettajina ovat toimineet mm. Merja Ikkelä, Marjut Tynkkynen, Matti Rantanen, Timo-Juhani Kyllönen sekä lukuisat mestaripelimannit.

Taiteilijaurallaan Lepistö on musisoinut monissa kansanmusiikkialan tunnetuimmissa kokoonpanoissa. Yhtyelevyjen lisäksi Lepistö on julkaissut viisi soololevyä: Silta (2002), Polku (2006), Tupasoitto (2009), New Voices (2016) ja SOLOS (2018).

Petri Hakala: mandoliini, kitara
Markku Lepistö: haitari

Web: www.markkulepisto.com/?page_id=276
YouTube: https://youtu.be/frWqOTUw1DA