Rahvaanmusiikin kerho: Riikka Timonen & Senni Eskelinen / Ontrei

Kuvaus

Arvon rahvas!

 

Kevätaurinko lorottaa jäitä vedeksi vauhdilla ja joutsenetkin ovat palanneet matkoiltaan! Kesän lähestymisen tietää myös siitä, kun kevätkauden viimeinen Rahviskin pyörähtää käyntiin. Jo ensi viikolla! Tällä kertaa rahvas saa äänimatkata juurilleen ja tuntea vahvan suomalais-ugrilaisen elinvoimansa virtaavan suonissaan uudistavana ja raikkaana. Kanteleita, arktista ääntä, muinaisaikaisia lyyrasoittimia Siperiasta. Väkeviä miehiä ja veret seisauttavan voimakkaita naisia. 

Saavu siis Telakalle kokemaan nauttimaan kevään kasvuvoimaa!

 

Rahvaanmusiikin kerho: Riikka Timonen & Senni Eskelinen / Ontrei

to 4.4. klo 21 Kulttuuritalo Telakalla (Tullikamarin aukio 3, Tampere)

 

liput 10/5€

 

20.30 lipunmyynti

21.00 Ontrei

22.00 Riikka Timonen & Senni Eskelinen

 

Jamit tuttuun tapaan Uululla (Erkkilänkatu 11 C, 4.krs) ennen klubia klo 19-20.30. Jami-isäntänä Joonas Ojajärvi.

 

 

***

ONTREI

 

Ontrei-duo syntyi kesällä 2010 linja-autossa Venäjällä matkalla Haikolan kylään. Timo Väänänen oli saanut juuri uuden Novgorodin lyyra-kanteleen.  Matkalla oli mukana myös Rauno Nieminen jouhikkonsa kanssa. Enteellistä lienee, että musiikillinen ensikohtaaminen tapahtui Vuokkiniemen kylän kohdalla. Tästä kylästä oli kotoisin legendaarinen laulaja-kanteleensoittaja Andrei Sevastjanov Malikin, suomalaiselta nimeltään Ontrei Malinen, jonka rakentama vaskikantele oli ”löytynyt” hiljattain museosta. Duo otti nimekseen Ontrei.

 

Ontrei-duo soittaa muinaisaikaisia näppäiltäviä ja jousella soitettavia lyyrasoittimia, joiden historia ulottuu tuhansien vuosien taa. Tällaisia ovat Puolasta peräisin oleva viisikielinen lyyra gęśle, novgorodilaiset lyyrakanteleet ja leukakantele, virolaiset ja karjalaiset jouhikanteleet sekä länsi-siperialainen lyyra, jolla on monta nimeä: pyngyr, nars-juh ja sanwyltap. Suomen ja Karjalan alueelta käytössä on mm. vienankarjalaisen Ontrei Malisen vaskikieliset kanteleet.

 

Vuonna 2017 Ontrei kutsui studioimprovisointiin mukaan kurkkulaulaja Sauli Heikkilän. Trion Hummaani-levy on julkaistu 2018.

 

Sauli Heikkilä - kurkkulaulu

Rauno Nieminen - pyngyr, rumpu

Timo Väänänen - pyngyr, kurkiharppu, perkussiot 

 

http://maanite.fi/ontrei.html

 

***

RIIKKA TIMONEN & SENNI ESKELINEN

 

Riikka Timonen on hankkinut kannuksensa Värttinän ja Adiemus Singersin laulajana. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa “Käenkukuntayöt” (Aito Records 2008) esitteli uusia, kiehtovia elektro-akustisia sointeja. Riikka julkaisi toisen soololevynsä Susien Taajuuksilla (Rockadillo Records) syksyllä 2014. Levyn musiikki herätti heti laajaa ihastusta mm. Saksassa. Riikan mystisen äänen kuvailtiin olevan kirkas kuin Lapin vuoripuro ja sisältävän samaan aikaan brutaalia arktista voimaa. Riikan ainutlaatuista, veret seisauttavaa ääntä on kuultu kaksi kertaa Euroviisukarsinnoissa (Toarie 2004 ja Meren 2009).

 

Senni Eskelinen on Suomen eturivin kanteletaiteilija. Hänen musiikissaan risteilevät palaset eri musiikkityyleistä, progressiivisesta rock-musiikista karjalaiseen kanteleimprovisaatioon. Kahdeksan vuotta sitten Riikka Timonen näki Senni Eskelisen soittamassa kanteleella progressiivista rockia ja tiesi heti löytäneensä etsimänsä. Siitä lähtien yhteistyö heidän välillään on ollut yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Heidän duolevynsä ” Perillä” julkaistiin keväällä 2018 (Rockadillo Records & Westpark Music). Melodiat Riikan teksteihin sävelsi Milla Viljamaa. Levy sai loistavan vastaanoton. Duo Riikka Timonen ja Senni Eskelinen valittiin Kanteleliiton vuoden yhtyeeksi 2018.

 

”No nyt, kerrankin kansanmusiikkigenrestä levy, jolla on paneuduttu sanoihin yhtä täyspainoisesti kuin musiikkiin!— Jos Paula Vesala tekisi uuskansanmusiikkilevyn, se voisi kuulostaa tältä.” Suonna Kononen, Karjalainen

 

Riikka Timonen - laulu

Senni Eskelinen - kantele

 

https://soundcloud.com/riikkatimonen_sennieskelinen

https://www.facebook.com/Duo-Riikka-TimonenSenni-Eskelinen-1146555692144753/