Rahvaanmusiikin kerho: Sugrifest-klubi – Duo Liisa & Tellu / Aila-duo / Kulno Malva (Viro)

Kuvaus

Arvon rahvas!

 

Lokakuu on jo useamman vuoden ajan ollut Rahviksessa Sugrikuu. Sukukansapäivä ja sukukansoja juhlistava Sugrifest-tapahtuma näkyy ja kuuluu pitkin lokakuuta ympäri maata (Tampereen ohjelmaa voi tutkailla vaikkapa täältä https://suomivenajaseura.fi/sugrifesttampere/). Rahviksen klubille se tuo ääniä Virosta Itä-Suomen kautta Saamenmaalle saakka.

 

Virolaista haitarismia parhaimmillaan tarjoilee naapurin mies Kulno Malva, joka aloittaa Surgifest-illan klo 20 (HUOM aikainen aloitusaika!). Inarinsaamenkielisiä mielenmaisemia maalailee Aila-duo kanteleen, saamelaisen rummun ja laulun voimin. Rahvaalle näillä main tutuin esiintyjistä lienee illan päättävä Duo Liisa & Tellu, joka tuskin esittelyitä kaipaa! Nuo suomalaisen kansanmusiikin grand old ladyt juhlistavat kiertueellaan 20 vuotta täyttävää, lähes legendaarista Mateli-levyä. 

 

Me kaksikymppiset ollaan tänä vuonna kuumaa kamaa kansanmusiikin skenessä!

 

*****

Rahvaanmusiikin kerhon Sugrifest-klubi:

Duo Liisa&Tellu / Aila-duo / Kulno Malva (Viro)

Kulttuuritalo Telakalla (Tullikamarin aukio 3, Tampere)

pe 18.10. klo 20

 

19.30 lipunmyynti

20.00 Kulno Malva

21.00 Aila-duo

22.00 Duo Liisa&Tellu

 

liput 10€ / 5€ 

(alemmalla hinnalla opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, Rahviksen jäsenet)

 

PS. Rahviksen jäseneksi vuodelle 2019 voi liittyä 15€ vuosimaksulla! Jäsenyys on voimassa kalenterivuoden, joten vielä ehtii hyvän hyödyn saamaan: yhteensä neljä klubia loka-joulukuussa! Jäsenille halvempi lippuhinta, opiskelijahintaisia juomia Telakan tiskiltä klubi-iltoina ja kaikkee muutakin kivaa! 

 

*****

 

Rahvaanmusiikin kerhon syksy 2019 Telakalla ja Metsossa:

 

pe 18.10. Sugrifest-klubi: Duo Liisa&Tellu /  Aila-duo / Kulno Malva (Viro)

pe 8.11. Rahvis20w.  DJ-lounas pääkirjasto Metsossa 

pe 15.11. - la 16.11. Rahvis20w.: lavalla mm. Hilja Grönfors / Anne-Mari Kivimäki ystävineen / Class of ´99 / MäSä-Duo ym.

la 16.11. (päivällä) Rahvis20w.: Hilja Grönfors @ Metso LIVE 

to 12.12. Juhlavuoden päätösklubi: VILDÁ / Teija Niku

 

***

 

KULNO MALVA (Viro)

 

Kulno on virolainen haitaristi, säveltäjä ja kansanmuusikko. Sooloprojektinsa lisäksi Kulno soittaa monissa erilaisissa yhtyeissä, kuten Riffarrica, Folksell, Hajameelsed Kunznikud. Hän on myös ollut perustamassa useita hyvin tunnettuja virolaisia folk-yhtyeitä kuten Svjata Vatra, Lepaseree ja Nikns Suns.

 

Kulno sanoo itsestään: "Etsin omaa soundiani ja omia kasvojani, en kulkeakseni muiden kengissä, vaan löytääkseni oman polkuni, niin perinteen kuin omien luomusteni parissa työskenneltäessä.”

 

Kulno Malva on julkaissut kaksi sooloalbumia.

 

https://kulnomalva.eu/en/home/

 

 

***

 

AILA-DUO

 

Aila-duo eli inarilainen lyyrikko-lauluntekijä Heli Aikio ja lappilaistunut laulaja-lauluntekijä Jessika Lampi yhdistävät inarinsaamenkielisessä folk-popissaan kaksi perinnesoitinta, suomalaisen kanteleen ja saamelaisen rummun. Duo soittaa keikoillaan niin covereita kuin omia kappaleita. Duon omassa musiikissa Heli vastaa inarinsaamenkielisistä sanoituksista - uhanalaista, mutta elpymässä olevaa kieltä puhuu tällä hetkellä noin 400 ihmistä. Sävellystyön kaksikko tekee joko yhdessä tai erikseen.

 

Vuonna 2014 Aila-duo osallistui Sámi Grand Prix-laulukilpailuun Norjan Kautokeinossa, jossa he voittivat inarinsaamenkielisellä kappaleellaan Naharij kandâ (Unien poika). Voittajina kaksikko pääsi edustamaan saamenmaata Liet International - Euroopan alueellisten ja vähemmistökielten laulukilpailuun, jossa he sijoittuivat toiseksi ja saivat kanssakilpailijoidensa äänestämän muusikkojen palkinnon. Helmikuussa 2018 duo julkaisi EP:n nimeltä Aailâ lain (Ailan lailla), joka sisältää duon itsensä tekemiä inarinsaamenkielisiä lauluja rakkaudesta, surusta ja saamenmaan luonnosta. Osaa levyllä kuultavista soittimista soittaa muusikko Janne Lappalainen, joka myös vastaa levyllä kuultavien kappaleiden sovituksista. Keikoilla duo soittaa pääosin kaksin, mutta joskus lavalla nähdään myös vierailevia muusikoita.

 

Sugriklubilla kaksikko esittää omia kappaleitaan – inarinsaameksi Ailan lailla.

 

facebook.com/ailaduo

Aila-duo: Naharij kandâ :https://www.youtube.com/watch?v=PnnurbXZLko

Aila-duo: Aailâ lain :https://open.spotify.com/album/4ocMKgQsFMoB7BGx1uleWS?si=yIIRoAVdSTagve1qhITRlw

 

***

 

DUO LIISA & TELLU

 

Liisa ja Tellu: Mateli 20 vuotta!

 

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka, suomalaisen kansanlaulun grand old ladyt ovat jälleen yhdistäneet voimansa. Mateli Kuivalattaren ja muiden naisrunolaulajien vanhat runot heräävät eloon näiden taitavien muusikoiden ja uraauurtavien lauluntaitajien käsittelyssä. Naisten äänet kattavat sävyt herkästä hurjaan, kauniista rujoon ja sulavat yhteen niin, ettei kuulija voi niitä erottaa. Duon ensimmäinen yhteinen levy, Mateli, ilmestyi vuonna 1999 Kansanmusiikki-Instituutin julkaisemana. Ikiaikaiset laulut ovat kestäneet ajan hammasta ja laulut ovat tämän duon esittäminä vain vahvistuneet ja syventyneet elämänkokemuksen karttuessa.

 

www.telluturkka.fi

 

www.matveli.com