Sibafest: Punavalkoisia lauluja / Lauluja sodasta ja sovinnosta

Kuvaus

Konsertissa kuullaan kaksi eri kansanmusiikista, sodasta ja rauhasta kumpuavaa musiikkikokonaisuutta.

Punavalkoisia lauluja

Helmi Camus, laulu, kosketinsoittimet, kontrabasso
Minna Koskenlahti, laulu, lyömäsoittimet
Tero Pajunen, laulu, kielisoittimet, viulu
Iida Savolainen, laulu, alttoviulu

Punavalkoisia lauluja on draamallinen konsertti, joka koostuu lauluista vuoden 1918 sisällissodan ajoilta sekä punaisten että valkoisten puolelta. Konserttikokonaisuus muodostuu mm. taistelulauluista, joita kummatkin osapuolet lauloivat samalla sävelellä, mutta eri sanoilla, lauluista vankileireiltä sekä uusista sävellyksistä, jotka kumpuavat sotatantereilta ja vankileireiltä lähetettyjen kirjeiden ja runojen pohjalta. Konsertti näyttää sodan kasvot yksilön kautta: miten taistelulaulu kajahtaa lapsisotilaan tai eri puolilla rintamaa taistelevien veljesten suusta. Näkökulmat muuttuvat ja rinnastuvat, kun sota-ajan lauluja lauletaan niin naispunakaartilaisen kuin Saksassa koulutetun jääkärin äänellä. Konsertin tarkoituksena on etsiä punaisia ja valkoisia yhdistäviä piirteitä – uho, taistelutahto, kauhu, pelko ja suru – ja sitä kautta näyttää myös sodan mielettömyys ja raakuus.

Punavalkoisia lauluja -konsertin tekijät haluavat eri osapuolten näkökulmien avulla käsitellä sisällissotaan johtaneita syitä. Musiikin kautta työryhmä pohtii, mitkä jäljet sota jätti ihmisiin ja yhteiskunnan rakenteisiin. Voisiko sama toteutua nykyajan Suomessa? Sadan vuoden takaiset tapahtumat nostetaan esiin tasapuolisesti, menneisyyttä ja molempia osapuolia ymmärtäen.

"En silti ampunut, en voinut" – lauluja sodasta ja sovinnosta

Tiina Viitala, Sarah Palu ja Laura Ikonen, kantele, laulu
Oskari Lehtonen, perkussiot, laulu
Tero Pajunen, laulu, kitara, nenähuilu
Maija Pokela, laulu
Iida Savolainen, alttoviulu, laulu
Matias Tyni, harmooni, piano, laulu

Jossakin on sota. Jossakin kaukana. Se ei tärvele facebookkailuani maitokahvin äärellä, eikä häiritse sunnuntaikävelyäni Töölönlahdella. Se ei ole täällä, jos en ajattele sitä. Sitten luen lehden ja katson uutiset ja tunnen epämääräistä surua. Aina se on jossakin. Mistä sota saa alkunsa?

Kahdeksan muusikkoa on rakentanut konserttikokonaisuuden, jossa eri aikakausien runotekstit heijastelevat sodan ja rauhan tematiikkaa uusien sävellysten muodossa. Joukossa on muun muassa suomalaista kansanrunoutta, käännöslyriikkaa sekä muusikoiden itse laatimia tekstejä. Konsertti saa alkunsa luteiden noustessa kapinaan. Tarina on tuttu: karismaattinen johtaja lietsoo turhautuneen kansan toteuttamaan mielipuolista suunnitelmaansa. Seuraavien sävelmien myötä eläydytään esimerkiksi kotirintamalle jääneen kohtaloon, erilaisten elävien väliseen empatiaan, ikuisuuden mysteeriin sekä tämän hetken maailman kipupisteisiin. Sodan kauheutta ja elämän kauneutta pulppuavien laulujen välityksellä muusikot haluavat olla mukana tekemässä rauhan työtä. Oikeudenmukaisempi, myötätuntoisempi ja kunnioittavampi maailma alkaa jokaisesta. Rauha minuudessa on rauha maailmassa.

Liput 15/10 €, Ticketmaster:
https://www.ticketmaster.fi/event/sibafest-punavalkoisia-lauluja-lauluja...