Urbaania meteliä – Skeitillä kauniita säveliä

Kuvaus

Tervetuloa tapahtumaan, jossa pääsee tutustumaan ainutlaatuisiin soittimiin ja kuulemaan niillä livesoittoa.

Miten skeittikanteletta soitetaan? Saako sillä tehtyä musiikkia? Tule ja koe!

Esiintymässä Antero Mentu Landscaping Team
Showtime 17:30
https://www.youtube.com/watch?v=3aA-1C0NSEg

Antero Mentu on monialainen muusikko, jonka soitossa kuulee vaikutteita niin intialaisesta taidemusiikista kuin avantgardistisista virtauksista. Hän soittaa muun muassa Sound The Bell! ja Utopianisti yhtyeissä ja on työskennellyt muusikkona ja säveltäjänä lukuisissa teatteri- ja monitaiteisissa produktioissa.

***
Soitinrakentaja Juhana Nyrhinen on tehnyt perinnesoittimia jo 17 vuoden ajan. MÄSÄ UNIVERSE on hänen löytöretkensä äänen pariin ja irtiottonsa konventionaalisesta soitinkäsityksestä. Kun kantele veistetään skeittilaudasta ja kuvataide yhdistetään soittimeen, risteytyy monta eri kulttuuriperimää. Perimmäisenä aatoksena kuplii, miksi ihminen soittaa ja mitkä kaikki äänet voidaan käsittää musiikkina.

MÄSÄ on lyhenne sanoista Metsän Ääni Sähkö. Metsän Ääni on Juhana Nyrhisen akustinen perinnesoitinsarja, jonka sähköistetty versio on MÄSÄ. Soittimet tuulettavat perinteisen soitinrakentamisen maailmaa raikkaalla konseptillaan, joka tuo yhteen urbaanin rullauksen ja savutorpan Väinämöisen - skeittilaudat ja kanteleen. Nyrhinen haluaa moderneilla perinnesoittimilla testata erilaisten kulttuurien rajoja. Hän kokee kulttuurien väliset ristiriidat kiehtoviksi ja niiden yhdistämisen kulttuureja eteenpäin vieviksi.

Tiketti Gallerian näyttelyyn Nyrhinen tuo skeittilaudoista rakennettujen kanteleiden, kitaroiden ja jouhikkojen lisäksi kollektiivisesti soitettavan pöydän ja rumpulaatikon. Kaikki soittimet on tarkoitettu soitettaviksi, joten Tiketti Galleriassa koettavaan näyttelyyn kuuluu soitinten kokeilu, yleisö pääsee itse testaamaan kuinka skedekannel soi.

Juhana Nyrhinen (s. 1977) on suomalais-ugrilaisiin perinnesoittimiin erikoistunut soitinrakentaja ja soitinrakennuksen opettaja, muusikko ja tuottaja, jolla on skeittaajatausta. MÄSÄ UNIVERSE Tiketti Galleriassa on Nyrhisen ensimmäinen soitinnäyttely Helsingissä.

MÄSÄ UNIVERSE
Execute the hollow mind
Bring your oath to the reaper
Plunge to the new universe
The babel of sound