Yhteisilta: Kaksivärinen fuuga & Poiju

Kuvaus

Carl Knif Companyn Kaksivärinen fuuga ja Tanssiteatteri Tsuumin Poiju palaavat näyttämölle yhteisillassa, jossa juhlitaan tanssin ja musiikin risteyskohtia. KAKSIVÄRINEN FUUGA Liikkeellinen tutkielma musiikin ja tanssin ikiaikaisesta suhteesta. Musiikin antaman tunnelman ja muodon kanssa leikittelevä Kaksivärinen fuuga (2020) on tanssiesitys, jossa Carl Knifin tanssilliset ja improvisaatioon perustuvat menetelmät kohtaavat Dmitri Šostakovitšin musiikin, jonka preludien ja fuugien eksakti muotokieli törmäytetään tanssijoiden rikkaasti rönsyilevään ilmaisuun. ”Arvoituksellinen mutta omassa maailmassaan looginen Kaksivärinen fuuga on harvinainen yhdistelmä äärimmäistä viileyttä ja totaalista villeyttä. Se yllättää katsojan jatkuvasti, mutta kun se on ohi, mikään ei olisi voinut olla toisin.” – Henna Raatikainen, Liikekieli.com POIJU Tanssi jatkaa siitä, mihin laulun sanat loppuvat, ja liike kertoo tarinaa universaalista tunteesta. Poiju (2019) on näyttämöllistetty retriitti, joka on kummunnut vanhan iskelmän ja kansansävelmien yhtymäkohdista ja sulattanut ne moderniksi näyttämöteokseksi. Poiju kuvaa ohikiitäviä lyhyitä runollisia hetkiä musiikin ja tanssin avulla. Teos on pieni fresco kohtaamisista, muistoista, nostalgiasta ja syksystä. Lauluissa kuulemme ja aistimme toisaalta syvän kaipauksen, toisaalta jonkinlaisen toivon, ilon ja rakkauden olemassaoloon. Poiju nimenä sisältää ajatuksen siitä, että ihminen luonnostaan kaipaa jotain, johon tarttua ja kiinnittyä, ja näin nimi kuvastaa koko teoksen lähtöajatusta. Poiju maalaa elävän taulun ihmisen ensimmäisen syntymähuudon ja viimeisen katseen välillä.

Shortly in English

Carl Knif Company’s Fugue in Two Colors and Tsuumi Dance Theatre’s Poiju return to the stage during a joint evening that celebrates the intersections between music and dance.

Kort på Svenska

Carl Knif Com­pa­nys Fu­ga i två fär­ger och Dans­tea­ter Tsuu­mis Poi­ju åter­vän­der till sce­nen un­der en ge­men­sam kväll som fi­rar mu­si­kens och dan­sens skär­nings­punk­ter. Fu­ga i två fär­ger är en stu­die i mu­si­kens och dan­sens uråld­ri­ga för­hål­lan­de, me­dan Poi­ju smäl­ter sam­man gam­la ti­ders folk­sån­ger och folk­me­lo­dier till ett mo­dernt sce­niskt verk.