Yhteisvastuukonsertti – Kimmo Pohjonen, Ultra Organ

Kuvaus

Kimmo Pohjosen uusin sävellys kahdessa yhteisvastuukonsertissa

Kimmo Pohjosen uusin 70 minuutin sävellys Ultra Organ, on tilausteos Köln Filharmonian konserttisaliin. Teoksen osasäveltäjänä on toiminut Tuomas Norvio ja sovittajina Pohjonen, Helenius ja Norvio.

Useita vuosia kestäneessä prosessissa Pohjosen tavoitteena on ollut luoda uusi soitin, jossa urut heräävät eloon elektronisesti harmonikan kautta.

Sävellys on tämän päivän uutta musiikkia, ja sen kerronnassa harmonikka käy oman kamppailunsa kirkon virallisen soittimen, kirkkourkujen kanssa. Lopputulos onkin 2000-luvun elektronista urkuhaitarimusiikkia. 

Pohjosen luoma urkuharmonikka on lajissaan ensimmäinen harmonikka, jolla soitetaan ainoastaan harmonikkaan ohjelmoituja urkujen äänikertoja. Köln Filharmonian ja eri kirkoista äänitettyjen urkusamplejen ohjelmointi vaati mittavan määrän erilaisia kokeiluja, jotta sointikuva saatiin luontevaksi. Teoksen äänikuvassa kuullaan myös Tuomas Norvion urkusampleista koostamia rytmisiä melodiakudoksia, jotka tuovat teokseen paikoin voimakasta pulssia. Sävellyksen luonnolliseksi lähtökohdaksi muodostui siten akustisen ja elektronisen urkumaailman synteesi. Ultra Organ teos on tämän päivän uutta musiikkia, jossa väreilee urkujen ja harmonikan vahva menneisyys tuoden soittimien värisävyt uudelle vuosituhannelle. 

Urkujen soittajana toimii monipuolinen muusikko ja improvisoija, kirkkourkuri Mikko Helenius. Ultra Organ Teoksen sävelkielen toteuttavatkin siten kolme hyvin erilaista kirkkourkuihin liittyvää muusikkoa: Kimmo Pohjonen harmonikkaurku ja laulu, Mikko Helenius kirkkourut ja laulu, Tuomas Norvio urkusample rytmit.

Ultra Organ kantaesitetään 15.3.2017 Kölnin Filharmoniassa

Ultra Organ

Kimmo Pohjonen, urkuharmonikka, laulu

Mikko Helenius, urut, laulu

Tuomas Norvio, äänisuunnittelu ja live-elektroniikka

Otso Vartiainen, visuaalinen toteutus, valot

La. 25.2 klo 19.00 Agricolan kirkko

Pe. 3.3  klo 18.00 Käpylän kirkko

Konsertteihin on vapaa pääsy ja ne kuuluvat yhteisvastuu -keräyksen pariin.