Seinäjoen Kaksiriviset

Yleiskuvaus

Seinäjoen Kaksiriviset on yli 20-jäseninen vuonna 1998 aloittanut pelimanni-ryhmä, jota on johtanut vuodesta 2013 lähtien Riina Sakala Seinäjoelta. Ryhmän perustaja on mestaripelimanni dir.mus. Airi Hautamäki Alavudelta. 1-rivisten ryhmää johtaa Mikko Mäntylä. Tämä soittointoinen pelimanniyhtye esittää pääasiassa perinteisen tyylistä suomalaista kansanmusiikkia 2-rivisillä haitareilla, mutta myös 1-rivisillä ja laulaen. Lisäksi on basso, harmooni, mandoliini sekä rytmisoittimia. Ryhmässä soittaa aktiivisesti 6 kaksirivisen haitarin soiton Suomen Pelimannimestaria, SM mandoliinin soittaja sekä Hopeisen Harmonikan voittaja 2009. Lisäksi soittajina on useita SM- ja Speli-mestaruuskilpailuissa mitalisijoja saavuttaneita. Yhtye oli vuonna 2006 Eteläpohjalaisten Spelien Speliyhtye. Soittajien ikähaitari on 15 vuodesta 80 ikävuoteen. Seinäjoen Kaksiriviset esiintyy vuosittain Kaustisilla ja Eteläpohjalaisissa Speleissä sekä muissa kansanmusiikkitapahtumissa. Esiintymispäiviä kertyy 13-18 per vuosi (paitsi koronavuonna 5).

Erityisosaaminen

1-rivisten haitarien soittaminen

Kokoonpano

Yhtyeessä on noin 20 2-rivsen haitarin soittajaa, basso, harmooni, mandoliini ja rytmisoittimia sekä laulajia. 1-rivisten ryhmässä on noin 7 soittajaa

Julkaisut ja teokset

CD-äänitteet: ”Kurtut suoriksi” (2011) ja ”Leviäätte Lakeurelta” (2003). Äänitteet sisältävät reipasta perinteistä kansanmusiikkia 2-rivisillä ja 1-rivisillä haitareilla esitettyinä.

Musiikki- ja/tai tanssityylit

Seinäjoen Kaksiriviset esittää pääasiassa perinteisen tyylistä ja pelimannihenkistä suomalaista kansanmusiikkia 2- ja 1-rivisillä haitareilla. Ohjelmistossa on myös samanhenkisiä lauluja. Ohjelmisto käsittää pääasiassa vanhojen pelimannien soitoista tallennettuja kansansävelmiä, mutta mukana on myös vanhaan perinteiseen tyyliin nykyaikana sävellettyjä kappaleita. Ohjelmistossa on myös joitakin ulkomaisia kansanmusiikkikappaleita.

Esiintymisvalmius

Seinäjoen Kaksiriviset ovat periaatteessa valmiina esiintymään kaikenlaisissa tilaisuuksissa koko ryhmänä tai pienempinä kokoonpanoina.

Instrumentit

2-rivinen ja 1-rivinen haitari, basso, harmooni, mandoliini, pyykkilauta, lusikat, laulu