Vuoden Wäinö 2024 on Rauno Nieminen

Kuvaaja: Matti Seppänen

Vuoden Wäinöksi nimetään vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai esimerkiksi merkittävästä innovaatiosta alalla. Tunnustus liittyy kansanmusiikin ja kansantanssin vuositeemaan, joka on vuonna 2023 Arkistojen äärellä. Palkinnon myöntää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus.

Raadin perustelut:

Rauno Niemisen vuosikymmeniä jatkunut elvytystyö kansansoitinten parissa (jouhikko, kantele, kansanomaiset puhaltimet) on ainutlaatuista kansanmusiikin kentällä. Nieminen on ansioitunut paitsi kansansoitinten kehittäjänä ja rakentajana, myös tutkijana ja muusikkona kymmenin artikkelein, kirjoin ja äänittein. Ilman Rauno Niemisen taitoja, tutkimusta ja tietoa kentältä puuttuisi paljon. “Jos ei ymmärrä historiaa ei voi ymmärtää tulevaisuutta“.

Vuoden Wäinö -patsas on kuvanveistäjä Tapani Kokon puinen karhu. Kuva: Mikko Vattulainen

Vuoden Wäinö

Vuoden Wäinöjä on valittu vuodesta 2006. Tunnustus jaettiin 12.1.2024 Folklandia-risteilyllä Eläköön Folk! -gaalassa.

Aikaisemmat Vuoden Wäinö -tunnustuksen saajat: https://kansanmusiikkikansantanssi.fi/vuoden-waino/

Palkinnon saajan valitsee Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen hallitus. Raadin sihteerinä toimi Hanna Poikela, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen toiminnanjohtaja.

Eläköön Folk! -gaala. Kuvaaja: Ville Kurki

Rauno Nieminen

Rauno Nieminen (s. 1955) on musiikin tohtori, soitinrakentajamestari, muotoilija, käsi- ja taideteollisuusopettaja, tietokirjailija, taiteilija, tutkija ja muusikko. Hän rakentaa soittimia, julkaisee äänilevyjä, kirjoja, soitinpiirustuksia ja soittaa soolona tai erilaisissa kokoonpanoissa. Soitinrakentajan ja muusikon työ alkoi vuonna 1978 Vilppulan Kolhossa. Nieminen opetti kitaranrakennusta Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuus- oppilaitoksessa vuosina 1984-2018.

Nieminen soittaa kanteleita, jouhikannelta, puhaltimia, lyömäsoittimia ja monia muitakin soittimia mm. seuraavissa orkestereissa: Ontrei, Ural Pop, Verde, Sarijärtwi Candlet, Jouhiorkesteri, Teppanan Veljet, Stroka & Nieminen, Primo ja Sekaantuu. Viimeaikaisia julkaisuja on mm. Sarvella -CD (2018), Jouhikko- The Bowed Lyre (2017),  30 vuotta Suomalaisen soitinrakennus koulutuksen historiaa (2015) ja Soitinten pintakäsittely (2019).

Lisätietoja:
Rauno Nieminen
+ 358 (0)50 3387783
rauno.nieminen (at) icloud.com

Hanna Poikela, toiminnanjohtaja
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK)
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
p. 040 7786358