Vuositeemajulkistus: OMASTA PÄÄSTÄ

OMASTA PÄÄSTÄ

Kansanmusiikin ja kansantanssin vuositeema 2024 on Omasta päästä. Vuositeeman valitsee Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus.

“Omasta päästä” on arkistoista tuttu, muun muassa paimensoittaja Teppo Revon käyttämä sananparsi musiikin improvisoinnista ja hetkessä luomisesta. Vuositeema kutsuu kenttää tutustumaan omaan luovuuteen, kekseliäisyyteen ja improvisaatioon.

Kansanmusiikin, -tanssin ja -perinteen kentällä kaikessa tekemisessä yhdistyy tekijöiden syvä suhde perinteeseen, mutta sitä ilmennetään usein luovasti ja muunnellen. Kaikessa elävässä perinteessä on kaksi tasoa, pysyvä ydin ja alatimuuttuva kerros, joka antaa tilaa tanssijan, soittajan ja käsityöläisen luovuudelle ja omalle keksimiselle.

Vuositeema rohkaisee kaikkia kokeilemaan omaa tekemistä, kääntämään katseen sisään päin ja antaa luovuuden kummuta omasta sisäisestä maailmasta käsin.

Teemavuoden laajempi kuvaus, käännökset ruotsiksi ja englanniksi, visuaaliset materiaalit ja aineistoluettelot jaetaan koko alan käyttöön loppuvuodesta 2023. Teemavuosi käynnistetään 12.1.2024 FolkForum-seminaarissa Turussa ja Folklandia-risteilyllä.

Tanhujalostamo järjestettiin 29.9.2023 klo 15.30 Tampereella. Tilaisuuden aluksi Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen toiminnanjohtaja Hanna Poikela julkisti alan teeman vuodella 2024. Tanhujalostamo on Tanssimanian yhteydessä järjestettävä seminaari- ja keskustelutilaisuus, jonne ovat tervetulleita kaikki tanssista ja tanssin erilaisista ilmentymistä ja muodoista kiinnostuneet kuulijat ja keskustelijat.

Kuva: Markku Uusitalo