Eläköön Folk! -gaalassa palkitaan jälleen ansioituneita tekijöitä Folklandia-risteilyllä

Folklandia-risteilyllä järjestettävässä Eläköön Folk! -gaalassa 12.1.2024 Baltic Princess -laivalla palkitaan kansanmusiikin, kansantanssin sekä maailmanmusiikin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita. Lisäksi Risteys-palkinto jaetaan Etnosoi! -festivaalin yhteydessä syksyllä 2023.

Eläköön Folk! -gaalaan liitettiin vuonna 2022 aiemmin itsenäisenä tilaisuutena järjestetyn Etnogaalan tunnustuksia, eikä erillistä Etnogaalaa enää järjestetä. Kaikki Etnogaalan tunnustukset eivät mahdu kerralla mukaan ja niitä vuorotellaan vuosien välillä.

Eläköön Folk! -gaala kuuluu “Yhdessä Folkin Aallonharjalla” -kokonaisuuteen,  jonka muodostavat FolkForum-seminaari 12.1.2024, Folklandia 12.-13.1.2024 sekä mahdolliset muut tilaisuudet tuona viikonloppuna.

EHDOKKAAT, VOITTAJIEN VALINTA JA PALKINNOT

Yleisö voi ehdottaa palkinnon saajaa seitsemässä eri palkintokategoriassa, joista raadit valitsevat palkintojen saajat. Yleisöehdotusten lisäksi raadit voivat asettaa muita ehdokkaita. Voittajat julkistetaan Eläköön Folk! -gaalassa 12.1.2024 Baltic Princess -laivalla, paitsi Risteys-palkinto jaetaan jo syksyllä 2023 Etnosoi! -festivaalin yhteydessä.

RAADIT

Risteys-palkinnon valitsee Maailman musiikin keskuksen nimeämä raati. Vuoden musiikintekijän valitsee Suomen musiikintekijät ry:n asettama raati. Vuoden artistin valitsee KEK:in ja Muusikkojen liiton asetama raati. Vuoden ilmiön valitsee KEK:in hallituksen asettama raati. Vuoden Wäinön valitsee KEK:in hallitus. Vuoden tanssiteko -palkinnon saajan valitsee Suomen Nuorisoseurojen hallitus mestarikansantanssija Antti Savilammen esityksestä. Vuoden Kansantanssiyhtyeen valinnan suorittaa Pispalan Sottiisin päätoimikunta tapahtuman taiteellisen johtajan esityksestä.

PALKINNOT

Risteys-palkinto / Intersection Award / Korsningspriset

Risteys-palkinnon saaja on henkilö, ryhmä, yhteisö tai taho, joka toiminnallaan edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin. Palkinnon myöntää Maailman musiikin keskus.

Vuoden artisti / Artist of the year / Årets Artist

Vuoden artisti on valovoimainen solisti tai ryhmä, joka on herättänyt huomiota kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä. Palkinnon myöntää Muusikkojen liitto.

Vuoden ilmiö / Phenomenon Of The Year / Årets Fenomen

Vuoden ilmiö voi olla tutkimus, tapahtuma, tempaus, liike, innovaatio, sosiaalisen median kampanja tai jokin muu ilmiö, joka liittyy kansanmusiikkiin, kansantanssiin, soitinrakennukseen tai puku- ja tapaperinteisiin.

Vuoden kansanmusiikkitekijä / Folk Music Creator Of The Year / Årets Folkmusikskapare

Vuoden kansanmusiikkitekijä on säveltäjä tai sanoittaja, joka on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään. Palkinnon myöntää Suomen musiikintekijät ry.

Vuoden tanssiteko / Dance Act Of The Year

Vuoden tanssiteko -palkinnon voi saada henkilö, yhteisö tai tapahtuma, joka on tehnyt vuoden aikana merkittävän teon kansantanssin tunnettavuuden hyväksi ja edistänyt toiminnallaan kansantanssin leviämistä. Tanssiteko voi olla rohkea avaus, joka on aiheuttanut keskustelua. Se voi olla ennakkoluuloton, uusi toiminnan muoto tai se voi olla asia, joka on saanut ihmiset tanssimaan. Palkinnon myöntää Suomen Nuorisoseurat.

Vuoden Wäinö

Vuoden Wäinöksi nimetään vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai esimerkiksi merkittävästä innovaatiosta alalla. Tunnustus liittyy kansanmusiikin ja kansantanssin vuositeemaan, joka on vuonna 2023 Arkistojen äärellä. Palkinnon myöntää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus.

Pispalan Sottiisin vuoden 2024 kansantanssiyhtye

Pispalan Sottiisin vuoden kansantanssiyhtye on nimetty vuodesta 1990 alkaen aina kahden vuoden välein ja se on yksi merkittävimmistä tunnustuspalkinnoista, jonka suomalainen kansantanssiryhmä voi saada. Vuoden kansantanssiyhtye nimetään aina parillisina vuosina.

Muut tunnustukset

Lisäksi Eläköön Folk! -gaalassa julkistetaan Vuoden nuori pelimanni, Vuoden kansanmusiikkilevy, Kaustisen vuoden yhtye, Nuorisoseurojen vuoden ohjaajat ja Kanteletunnustus.

Eläköön Folk! -gaalan järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen ja Folklandian taustajärjestäjien kanssa.

EHDOTA VOITTAJAA!

Jätä ehdotuksesi palkinnon saajista 9.9.2023 mennessä tämän linkin kautta.

Annetut ehdotukset päivitetään tästä linkistä avautuvalle sivustolle viikottain.

Voit ehdottaa suosikkiasi, vaikka se jo löytyisi listalta. Ehdotusten määrät eivät suoraan vaikuta raatien päätöksiin, mutta voivat perustelujen kanssa antaa hyvää osviittaa päätöksien tueksi.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi

Folklandiaan liittyvät kyselyt:

info@sottiisi.net
folklandia.fi

Shortly in English

Eläköön Folk! gala will take place on January 12, 2024 on the Folklandia cruise on the Baltic Princess. The gala honors actors of folk music, folk dance and world music. In addition, the Risteys prize is awarded at Etnosoi! - festival in autumn 2023.

Using the form https://forms.gle/VsQmGjb3V13PcKLj7 you can nominate Eläköön Folk! -gala winners in various categories through Sep. 9, 2023. Write the full name of each nominee in the appropriate category along with a brief explanation. Nominations will be published anonymously. Although the number of nominations does not affect the eventual selection of winners, good reasons may play a significant role and provide important information in close decisions. There will be lottery among those who will leave the contact details. More info: toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi