Palkittu Juurakko julkaisee uuden minialbumin

Juurimusiikkia raikkaalla skiffleasenteella rouhiva Juurakko julkaisee perjantaina 25.8.2023 neljästä singlestä koostuvan Juurimultaa-EP:n.

JUURIMUSIIKKIA JA TARINANKERRONTAA

Juurakko-yhtyeen minialbumi Juurimultaa koostuu kappaleista, jotka ovat toukokuussa 2023 julkaistun Juurimultaa-podcastsarjan keskiössä. Jo uusien kappaleiden syntyvaiheessa Juurakolla oli mielessään lauluntekoprosessin dokumentointi, jota ryhdyttiin toteuttamaan laulunkirjoitustyön rinnalla. Viime keväänä valmistuneessa Juurimultaa-podcastsarjassa kerrotaan uusien kappaleiden synnyttämisestä ja haastatellaan asiantuntijoita laulujen taustatarinoita valottaen.

– Olemme tosi ylpeitä ja iloisia julkaisusarjastamme, joka kuljettaa syvälle musiikintekemisen syövereihin, kertovat Juurakon jäsenet.

Juurimultaa-podcastsarja on kuunneltavissa Radio Helsingin alustalla. Jokaisen neljän jakson lopussa kuullaan yksi uusista kappaleista, jotka julkaistaan nyt myös radiosingleinä ja Spotifyssa.

SUKUJUURIA, HISTORIAA JA LUONNONSUOJELUA

Juurimultaa-kappaleissa nostetaan esiin teemoja niin vesistöjen suojelusta, paikallishistorioista kuin musiikin rauhoittavasta vaikutuksestakin. Lauluissa tutustutaan evakon silmin Lavansaaren sotahistoriaan, kuljetaan kanteleen äänin unen rajamaille ja salakuljettajan kyydissä Porvoonjoen rantapenkereille sekä tutustutaan Jurvan kunnanhallituksen postikorttiperinteeseen.

– Tarinat ovat saaneet lähtölaukauksensa sukujemme kotiseuduista, joiden maisemat vaihtuvat Suomenlahden saaristoista Keski-Suomen koskien kautta Pohjanmaan lakeuksille, Juurakon muusikot valottavat kappaleiden taustoja.

Kello ja kompassi -kappaleessa kuullaan Lavansaarelta vuonna 1939 evakuoitujen asukkaiden koskettava tarina. Lauluteksti on kirjoitettu aikalaiskertomusten pohjalta. Meren lailla myrskyävän ja toisinaan tyyntyvän kappaleen laulusolistina toimii Lavansaaren evakon lapsenlapsi.

Kehruulaulu-kappaleen alkulähteenä on kertomus lapsiaan kanteleen äänin rauhoittelevasta äidistä. Tuo kantelisti oli tosielämässä Halosen taiteilijasuvun kantaäiti, kansanmuusikko Wilhelmiina Halonen. Juurakon Kehruulaulussa kuljetaan unen rajamaille verkkaisesti keinuvin sävelin.

Valita Jurvan kuntaan -kappale pohjautuu vanhaan sanontaan, joka kirvoitti aikanaan satoja Jurvan kunnalle osoitettuja valituksia esimerkiksi säästä, huonosta kalaonnesta ja epäonnisista romansseista. Juurakko keräsi kappalettaan varten valituksenaiheita omalta yleisöltään ja loi rempseän skifflehenkisen kappaleen, jossa kuullaan mm. karkkipapereiden rapinoita ja mankelin kolinaa.

Merten, jokien, koskien ja järvien saasteista sameisiin maisemiin sukelletaan Vellamo-kappaleen vanavedessä. Laulussa anotaan anteeksiantoa veden emännältä ihmisten vesistöille aiheuttamien tuhojen vuoksi. Virtaavan ja kuohuvan viisiosaisen teoksen sanoitukset pohjautuvat runolaulurytmiin, ja joukkoon on sekoiteltu aimo annos vanhaa kansanrunoutta.

Juurakolle ominaiseen tapaan uusissa kappaleissa kuullaan kosolti moniäänistä laulua, perinnesoittimia sekä lyömäsoittimiksi ylennettyjä arjen esineitä.

JULKAISUKONSERTIT KANSALLISPUISTOSSA JA MUSEOALUEELLA

Juurimultaa-EP:n julkaisua ja Suomen luonnon päivää vietetään Sipoonkorven sydämessä lauantaina 26.8.2023 klo 19, jolloin Juurakko valloittaa kansallispuistossa sijaitsevan Ravintola Tilan luontoteemaisella konsertillaan.

– Olemme valinneet Suomen luonnon päivän konserttiin kappaleita, joissa käsitellään vesistöjen suojelua, ilmastonmuutosta ja ihmisen toimintaa monenlaisissa maisemissa, erottamattomana osana luontoa, paljastaa Juurakko.

Konsertissa kuullaan Juurakon musiikin lisäksi tiukkaa raakkuasiaa, kun biologi-tutkimussukeltaja-äänisuunnittelija Myyri Sysivesi kertoo uhanalaisten jokihelmisimpukoiden kartoitustyöstä. Sysiveden matkassa päästään tutustumaan jokien äänimaisemaan sekä kuulemaan, miten metsien suojelu, virtavesiekosysteemi ja jokiluonto liittyvät toisiinsa ja miten raakku toimii tässä ilmentäjälajina.

Sunnuntain 27.8. konsertti Janakkalan Keltaisella talolla on osa Laurinmäen museoalueen Taaran markkinat -tapahtumaa. Alueella on lauantaina vanhanajan markkinatorin lisäksi monenlaista maksutonta ohjelmaa, ja yön voi nukkua ulkona omassa teltassa tai riippumatossa Laurinmäen alueella. Taaran markkinoiden jälkilöylyt heitetään sunnuntaina klo 16 alkavassa Juurakon konsertissa.

– Molemmissa julkaisukonserteissa kuullaan Juurimultaa-EP:n uusia kappaleita, Juurakko lupaa.