Kansanmusiikin huipputunnelmaa 17.-19.3. Turussa Samuelin Poloneesissa!

Mitä kansanmusiikille nykyään kuuluu Suomessa? Sitä pääsee kokemaan Turussa 17.-19.3., kun Suomen Kansanmusiikkiliiton vuosittainen tapahtuma tuo kaupunkiin koko suomalaisen kansanmusiikin kirjon. Tapahtumaan saapuu kansanmusiikin huippuammattilaisia sekä runsas joukko kiinnostavia kansanmusiikkiyhtyeitä eri puolilta Suomea. Mukana on noin 500 pelimannia ja kansantanssijaa.

Tänä vuonna on Samuelin Poloneesi -tapahtuman 50-vuotisjuhlavuosi. Eri paikkakuntia kiertävä tapahtuma järjestettiin edellisen kerran Turussa vuonna 1989.

Joki-Ån -suurtanssiteos

Varsinaissuomalainen kansanmusiikki ja tanssi on tapahtumassa myös esillä. Tapahtuma toteuttaa varsinaissuomalaisten pitkäaikaisen haaveen. Vuoden 2017 Turun Europeadessa ensiesitetty teos Joki-Ån esitetään Turun Konserttisalissa.
Varsinaissuomalaisia ryhmiä on tapahtumassa muutenkin paljon esillä, mm. saaristosta mukana on Aspö Spelmän. Sitä johtaa viime kesänä Kaustisella mestaripelimannin arvon saanut Tore Johansson.

Pelimannien riemukas ohjelma

Kårenilla on runsas pelimanniohjelma perjantaina ja lauantaina, tapahtumaan saapuu runsaasti pelimanniyhtyeitä eri puolilta Suomea. Kårenin kaikki tilat täyttyvät iloisesta pelimannimusiikista, ja tanssille on myös tilaa! Pelimannit jalkautuvat kaupungille useaan paikkaan. Mukana siellä on mm. Äimän 50-vuotikonsertti ja Kaustisen Hääkuoron ja pelimannien konsertti. Hääkuoro viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan. Kaustislaiset tulevat Poloneesiin myös juhlistamaan kaustislaisen viulunsoittoperinteen pääsyä Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Kansanmusiikin huiput lavalla

Samuelin Poloneesi saa myös Turun linnan juhlakerroksen soimaan kansanmusiikin tahdissa! Pelimannien matkassa -aloituskonsertissa 17.3. klo 17-19 on esiintymässä kansanmusiikkiryhmiä, jotka jokainen vievät kuulijan eri aikojen kansanmusiikin äärelle. Osa soittimista on myös erikoisia! Milloin olet kuullut viimeksi säkkipillejä, fiideliä, yhdenkäden huilua, tabor-rumpua, harppua, skalmeijaa tai kampiliiraa? Esiintymässä ovat Maija Karhinen-Ilo, Markus Rantanen, Duo Anna Pudas ja Patrik Weckman, Duo Maans Puurtinen, Espoon pelimannit ja Turku Folks!

Miten sujuu Värttinältä vielä läpimurtolevynsä Miinan laulu, Marilaulu ja muut kiperät tahdit? Se kuullaan Poloneesissa, kun Värttinä rantautuu Oi Dai -kiertueellaan Turkuun. Mukana on nyt myös vierailijana yksi yhtyeen alkuperäisjäsen, Sari Kaasinen. Kukkamekot on kaivettu naftaliinista, ja meno on sen mukaista!

Ennen Värttinää esiintyy samassa konsertissa upea tangojen tulkki, Tango-orkesteri Unto! Tango-orkesteri Unton virtuoosit nostavat suomitangon uusiin ulottuvuuksiin konsertissa, jossa soivat rinta rinnan rakastetut klassikot ja runoudesta innoituksensa saaneet uudet tangot. Luvassa on vahva ja vivahteikas kokonaisuus, jonka ytimessä on suomalaisen tangon runollisuus, kaipausta ja intohimoa unohtamatta.

Tapahtuman päättää kansanmusiikin varsinainen ilotulitus, hengästyttävä kattaus suomalaisen kansanmusiikin huippuja ja nousevia tähtiä. Sunnuntaina 19.3. Turun Konserttitalon lavalle nousevat Kimmo Pohjonen, Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, Aspö Spelmän, Markus Rantanen, PRO, Marin Skraidu Smuidut (Vuoden nuori pelimanni) sekä Kaustisen Hääkuoro ja pelimannit.

Tapahtumassa on paljon ohjelmaa niin saleissa kuin kaupungillakin, ja ohjelmassa on myös workshoppeja. Pelimanniyhtyeet menevät myös tervehtimään ikäihmisiä hoivakoteihin.

Turun tuomiokirkossa vietetään tapahtuman näköinen Jumalanpalvelus, Tanssiva Kansanlaulukirkko 19.3. klo 10.

Suomen Kansanmusiikkiliiton vuotuinen päätapahtuma Samuelin Poloneesi järjestetään tänä vuonna yhdessä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Kansanmusiikkiyhdistyksen kanssa.

Koko ohjelma: https://kansanmusiikkiliitto.fi/tapahtumat/samuelin-poloneesi/