Lapua-Uusi-Guinea julkaisee harvinaisen kansanmusiikki-remix-EP:n

Kansanmusiikkiyhtye Lapua-Uuden-Guinean viimesyksyisen kakkosalbumin Taklax/Remixin raidat saavat toistamiseen uuden elämän ja olomuodon, kun neljä artistia – Junna, Lukas Kristo, Taui ja Hartiamon – esittelevät niistä omat versionsa 31.5.2024 julkaistavalla EP:llä Taklaxremixremix.

Elektronisen musiikin puolella yleisen remix-kulttuurin tuominen kansanmusiikin yhteyteen ei ole aivan täysin ennenkuulumatonta, mutta kokonaisen remixlevyn julkaiseminen kansanmusiikkialbumista on hyvin harvinaista. Taklaxremixremix lieneekin Suomessa ensimmäinen laatuaan – aivan kuten Taklax/Remix oli ensimmäinen kokonaan legendaariselta pelimannilta Johan Erik Taklaxilta tallennetuille sävelmille omistettu levy.

Oululaisen elektrofolk-duo Junnan musiikissa perinnemelodiat ja kansanomaiset tekstit yhdistyvät osaksi muun muassa trancea, hardstylea ja synthwavea. Muun muassa Kaustisella, Qstockissa ja Folklandialla yleisöjä villinnyt Junna on julkaissut EP:n, albumin ja viisi singleä ja työstää tällä hetkellä toista albumiaan.

Lukas Kristo on helsinkiläinen multi-instrumentalisti, säveltäjä ja tuottaja. Hän työskentelee niin popin, kansanmusiikin, maailmanmusiikin, elektroakustisen musiikin, ääniraitojen kuin poikkitaiteellisten teosten parissa. Vuonna 2015 hänet palkittiin Etno-Emmalla osana Siba Folk Big Bandin albumia FBB.

Taui on helsinkiläinen lauluntekijä ja elektronisen musiikin tuottaja. Hän kuvailee tekemistään ”popalkemiaksi, hälyambrosiaksi ja post-trance-valituslauluiksi”. Taui julkaisi debyyttialbuminsa Sikin sokin vuonna 2019 sekä Höpinää-EP:n 2020.

Elektronista popmusiikkia tekevä Hartiamon on Lapua-Uuden-Guinean pianistin ja säveltäjä-sovittajan Santeri Kaipiaisen naiivimpi ja intensiivisempi alter ego. Tre Taklax i tvåtakt -sikermän ensimmäinen osa sai Hartiamonin käsittelyssä ylleen laulut sanoituksineen, muuttuen Kaustisen Kallioklubin iltaeuforiaan sijoittuvaksi (hyper)pop-veisuksi. Hartiamon työstää tällä hetkellä tulevaa debyytti-EP:tään.

1. Taklax 509 ”Lydisk” – Junna Remix
2. Taklax 1017 ”Afro” – Lukas Kristo Remix
3. Taklax 1451 ”Till Esbjörn” – Taui Remix
4. Taklax 958 – Hartiamon Kaustisflip

Vastaava tuottaja Santeri Kaipiainen
Masterointi Joel Ward
Kansikuva Ulrika Öhman
© Lapua-Uusi-Guinea 2024

Shortly in English

Finnish folk fusion sextet Lapua-Uusi-Guinea is releasing a digital remix EP "Taklaxremixremix" on May 31st. On the release, four electronic music artists – Junna, Lukas Kristo, Taui and Hartiamon – have remixed tunes from the band's previous studio album "Taklax/Remix". It is not unheard of to bring electronic and folk music together, but remixing a folk music album is a very rare occasion, and Taklaxremixremix might be the first Finnish folk remix compilation – just as the mother album Taklax/Remix was the first album to be completely dedicated to the tunes played by legendary Ostrobothnian fiddler Johan Erik Taklax.

LAPUA-UUSI-GUINEA – TAKLAXREMIXREMIX

1. Taklax 509 ”Lydisk” – Junna Remix
2. Taklax 1017 ”Afro” – Lukas Kristo Remix
3. Taklax 1451 ”Till Esbjörn” – Taui Remix
4. Taklax 958 – Hartiamon Kaustisflip

Executive producer Santeri Kaipiainen
Mastered by Joel Ward
Cover by Ulrika Öhman

© Lapua-Uusi-Guinea 2024