Vuoden Wäinö 2021 tunnustus Eivor Wallinvirralle

Vuoden Wäinöksi nimetään vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista sekä elämäntyöstä. Tunnustus liittyy kansanmusiikin ja kansantanssin alalla olevaan vuosittaiseen yleisteemaan, joka vuonna 2020 oli Tanssiin kutsu. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen hallitus valitsee Vuoden Wäinö -tunnustuksen saajan valitsee esitysten perusteella.

Eivor Wallinvirta on ”syntynyt” kansantanssiperheeseen ja harrastanut tanssia lapsesta asti. Kotiseuransa, Föreningen Brage i Helsingforsin kansantanssijaoston, tanssiohjaajana ja koreografina hän on toiminut 1980 luvun alusta ja ohjaa osittain edelleen. Suomenruotsalaisen Finlands Svenska Folkdansring:in pääohjaajana hän on yhdistänyt koko suomenruotsalaisen kentän esim. kesäjuhlissa ja NORDLEK tapahtumissa esitettäviin tanssikokonaisuuksiin. Wallinvirta on tehnyt yhteistyötä niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin ryhmien, koreografien ja muusikoiden kanssa ja toiminut mm. NORDLEK neuvostossa puheenjohtajana.

Hänet on valittu mestarikansantanssijaksi 2017 Kaustinen Folk Music Festivaalilla. Halu tuoda suomenruotsalainen perinne estradille tanssin, musiikin ja laulun keinoin on inspiroinut häntä luomaan esityksiä kansan arkipäiväisten tapojen, tottumusten tai juhlien pohjalta. Tärkeää on ryhmädynamiikka, mutta myös yksittäisten lahjakkaiden tanssijoiden esiin nostaminen niin että kokonaisuudesta tulee myös yleisölle nautinnollinen. Bragen kansantanssiryhmä on taltioinut näistä esityksistä 15 kpl DVD:lle. Kokonaisuuksia on esitetty sekä tilaisuuksissa Suomessa mutta myös ulkomailla. Eivor Wallinvirralta ei ideat lopu ja hän osaa inspiroida tanssijat eläytymään ja tuntemaan tanssi-iloa.

Vuoden Wäinöjä on valittu vuodesta 2006. Tunnustus jaetaan tänä vuonna Tampere-talolta lähetettävässä Eläköön Folk! -gaalassa: https://folklandia.fi/elakoonfolk/
Aikaisemmat Vuoden Wäinö -tunnustuksen saajat: http://bit.ly/vuodenwäinöt

Palkinto on orimattilalaisen kuvanveistäjä Tapani Kokon tekemä karhupatsas.

Kuva: http://bit.ly/eivorwallinvirta

Lisätietoja:
Eivor Wallinvirta
eivor.wallinvirta@arcada.fi
p. 050 360 7530

Sirpa Lahti, toiminnanjohtaja
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK)
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
p. 040 738 4736