JUURIMUSIIKKIYHTYE JUURAKKO JULKAISEE OMAN PODCASTIN – Juurimultaa-sarjassa kuullaan uutta musiikkia ja kaivaudutaan syvälle kappaleiden taustatarinoihin

Mistä lauluja kaivetaan? Mistä löytyvät tarinoiden juuret?

Juurimultaa-podcastissa Juurakko tekee yhdessä musiikkia ja keskustelee vieraiden kanssa kappaleiden teemoista syventyen monenlaisiin aiheisiin evakkomatkoista jokihelmisimpukoihin ja ASMR:stä eroottiseen kansanperinteeseen. Sarja vie kuulijan sota-ajan muistoihin suljetulle saarelle, joen pohjalle tutkimussukeltajan kyydissä sekä äänimatkalle aivotutkimuksen ja historiallisten huumorilaulujen pariin. Juurakko julkaisee jokaisessa jaksossa uuden sävellyksen.

Juurimultaa-podcastsarja julkaistaan Radio Helsingin taajuudella ja on-demand -alustalla perjantaina 5.5.2023.

Juurakon muusikot kertovat:
“Juurimultaa-sarja kuvaa ainutlaatuisella tavalla lauluntekemisen luovaa prosessia ja yhtyeemme biisinkirjoitustyötä. Alkusysäyksen saimme poikkeusaikojen etäsessioista. Halusimme julkaista uutta musiikkia uudenlaisessa muodossa. Keikkailun sijaan lähettelimme toisillemme biisiaihioita, kävimme videokeskusteluja ja pohdimme työskentelymme juuria. Podcastissa nämä tarinat ja keskustelut kietoutuvat uuteen musiikkiin. Löysimme historiasta, paikalliskulttuurista ja omien sukujemme menneisyydestä ajankohtaisia ja ajattomia aiheita, ja vierainamme kuullaan mm. teatteritieteen dosenttia, 96-vuotiasta Lavansaaren evakkoa ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijaa. Totesimme, että nykykansanmuusikot tekevät valtavan määrän taustatyötä musiikkinsa eteen, ja tutkiva asenne onkin osa tämän työn viehätystä. Podcastilla voimme tuoda juurimusiikkia laajemman yleisön nautittavaksi ja samalla näyttää, kuinka taide ja kulttuuri syntyvät sukupolvien ja tekijöiden ketjussa, erottamattomana osana arkea, yhteiskuntaa ja luontoa.”

Jaksot:
Osa 1: KELLO JA KOMPASSI – Lavansaaresta, lähtemisestä ja luopumisesta
Osa 2: KEHRUULAULU – Mikä rauhoittaa ihmismieltä?
Osa 3: VALITA JURVAN KUNTAAN – Saako tälle nauraa?
Osa 4: VELLAMO – Vesistöjen äärellä

Tarkemmat jaksokuvaukset alempana.

Juurakon muusikot ovat Laura Kaartinen, Eija Kankaanranta, Kaisa Saarikorpi, Minsku Tammela ja Anna Wiksten. Juurimultaa-podcastin tuottajina toimivat Juurakko ja Paula Susitaival. Kappaleet on äänittänyt ja miksannut Oona Kapari ja masteroinut Svante Forsbäck. Juurimultaa-podcastin tekoa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Porvoon kaupunki.

www.juurakkoband.fi

Mediayhteydet: Minsku Tammela | minsku.tammela@gmail.com | +358 50 3303678
Juurakon kuva: Janne Mikkilä
Podcastin visuaalinen ilme: Paula Susitaival

• • • • • • • • • •

JUURIMULTAA-JAKSOT

Osa 1: KELLO JA KOMPASSI – Lavansaaresta, lähtemisestä ja luopumisesta

Tiistaina 10. lokakuuta 1939 klo 18 antoi Lavansaaren nimismies saaren asukkaille käskyn valmistautua mantereelle lähtöön kahdessa tunnissa. 1200 saarelta lähtijää ehti ottaa mukaansa vain päällään olleet vaatteet ja evästä. Tässä jaksossa kuullaan Lavansaarelta evakuoituja asukkaita ja heidän jälkeläisiään sekä sävelletään kappale aikalaiskertomusten ja historiankirjoitusten pohjalta. Tarinoita Lavansaaresta kertovat Sylvi Korjuslommi, Tauno “Tane” Kääriä, Lillian Kulmala ja Thor-Gustav “Kusti” Wiksten. Jakson oppaana toimii Anna Wiksten, jonka isoäiti pakeni Lavansaaresta vuonna 1939.

Osa 2: KEHRUULAULU – Mikä rauhoittaa ihmismieltä?

Juurakko vieraineen pohtii musiikin vaikuttavuutta ihmismieleen sekä selvittää keinoja mielen rauhoittamiseen, keskittymiseen ja nukahtamiseen. Uutta musiikkia luodessa kuljetaan unen rajamaille ja pohditaan kehtolaulujen ajattomuutta. Jaksossa vierailevat legendaarinen radioääni Jyrki “Njassa” Jantunen sekä ASMR-sisällöntuottaja Kaisla. Oppaana toimii Laura Kaartinen.

Osa 3: VALITA JURVAN KUNTAAN – Saako tälle nauraa?

Mikä ketäkin naurattaa? Missä menee hyvän maun raja? Juurakko synnyttää hassunhauskan kappaleen sekä pohtii huumorin roolia elämässä ja musiikin tekemisessä. Asiantuntijavieraina kuullaan historiantutkija-kirjailija Mikko-Olavi Seppälää ja muusikko-säveltäjä Maija Kauhasta. Äänensä jaksoon antavat myös Vesa Ojaniemi ja Iida Saarikorpi. Oppaana toimii Kaisa Saarikorpi, jonka isoisä kirjoitti Jurvan Sanomiin pakinoita nimimerkillä “Höylä”.

Osa 4: VELLAMO – Vesistöjen äärellä

Laineiden liplatus veneen kokkaan. Simpukan sisältä kuuluva kohina. Aaltojen voima ja vaikuttavuus. Tässä jaksossa sukelletaan tutkimaan vesistöjen eliöitä ja äänimaisemia, tutustutaan Itämeren melututkimukseen ja syvennytään vesistöaiheisen kappaleen syntyyn. Asiantuntijavieraina ovat Suomen ympäristökeskuksen tutkija Okko Outinen ja äänisuunnittelija-biologi-tutkimussukeltaja Myyri Sysivesi. Oppaina toimivat Eija Kankaanranta ja Minsku Tammela.

• • • • • • • • • •

JUURAKKO

Kolme studioalbumia julkaisseen Juurakon musiikissa voi kuulla vaikutteita suomalaisesta ja amerikkalaisesta kansanperinteestä. Yhtye kirjoittaa laululyriikat itse ja rakastaa rikasta tarinankerrontaa. Oman musiikkityylin luomisen lisäksi bändiä on kiitelty lavalta säteilevästä positiivisesta energiasta.

Juurakkoa on kuvailtu mm. seuraavasti:
“Un superbe univers musical.” (konserttiarvio, Festival Les Traversées Tatihou 2019)
“Otroligt starkt! Proffsiga, roliga, glada.” (yleisöpalaute, Humlefestival 2018)
“Juurakko hyvä! Esityksenne oli Kihauksen sävähdyttävin, eheyttävin ja voimaannuttavin kokemus.” (yleisöpalaute, Kihaus Folk 2016)

Juurakko voitti Vuoden artisti -palkinnon Etnogaalassa 2020. Yhtye on julkaissut kolme studioalbumia, joista ensimmäinen saavutti Etno-Emma -ehdokkuuden vuonna 2015. Räntää, hyhmää -single julkaistiin kansainvälisesti palkitun Klaus Welpin ohjaamana musiikkivideona yhteistyössä Greenpeacen #nytonpakko-ilmastonmuutoskampanjan kanssa vuonna 2019 (https://youtu.be/lTathM1xqvo).